maanantai 6. huhtikuuta 2020

Havaintoja koronasta 4

Ja taas muutama viikon mittaan bongattu erikoisuus.

Ensin hyvät uutiset - jyrkin kasvu on saatu taltutettua. Kuitenkin kasvua on reilusti edelleen, mutta toimenpiteet jeesaavat edes hieman.

Teho-osastot alkavat kyllä olla tapissa. Pahin aluehan on Brabant (missä asun) ja aika pian täältä vietiinkin potilaita muihin sairaaloihin painetta tasaamaan. Koska potilasmäärät ovat nyt jotain muuta kuin tavissiirroissa hommiin sisutettiin ambulanssibussi, jonne mahtuu 6 tehohoidettavaa koneineen.

ED 31.3.20
Ja johan se hajosi kesken siirron Heerlenistä Groningeniin. Ilmeisesti potilaiden siirto (moottoritien laidalla) olisi ollut liian riskaapelia, joten lopulta bussi potilaineen hinattiin 240 km loppumatkan.

Saapuminen sairaalaan

Kakkoshavaintona nyt puolitoista viikkoa televisiossa pyörivä Viestejä rintamalta (Frontberichten). Kyseinen ohjelma pyytää ns. kriittisissä töissä (cruciale beroepen) olevia vloggaamaan päivästään tai kokemuksistaan. Esim sairaanhoitajat ja lääkärit (tietty) mutta myös poliisit tai jopa ruokakauppojen työntekijät. Ihmiset jotka työnsä puolesta joutuvat altistumaan, jotka eivät voi työskennellä kotona ja joiden työ on välttämätöntä.

Teho-osaston hoitaja

Alkuun esim sairaalat eivät ilahtuneet, voihan joku hoitaja sanoa jotain mikä ei ole sairaalan tiedotuslinjausten mukaista. Pian kuitenkin todettiin, että avoimuus on tärkeää ja että rehelliset "tavisten" (vs asiantuntijat, saati faceasiantuntijat) viestit tilanteen vakavuudesta etulinjassa myös vahvistavat kansan uskoa kotonapysymisen tärkeydestä. Viestejä tulee kymmeniä ja valikoidut editoidaan päivittäiseen 10 minuutin uutispläjäykseen.

Ei mitenkään mieltäylentävää katsottavaa, mutta kuten lehden TV-arvostelija totesi, hän (ja minä) on luksuasemassa ja voi kelata toiselle kanavalle. Ko työntekijät eivät voi.

Taisi olla kotihoidosta

Viimeisenä pieni tilasto kuolemista. Joka aika hyvin kertoo tilanteen vakavuuden. Sillä useampien "vastustajien" mieliargumentteja ovat "kuoleehan perusflunssaankin satoja" tai "malaria tappoi tänä vuonna ja xtuhatta ihmistä". Mutta kun tsuumaa hieman tarkemmin ja rajaa tilanteen malaria-alueen ulkopuolelle, tässä tapauksessa Hollantiin, numerot ovat aika karuja.

Allaolevassa tilastossa punainen viiva on keskimääräiset kuolemat / vko, reilut 3000. Kohtuullinen määrä mutta populaa on täällä se 17 miljoonaa joten mahtuuhan siihen syöpää ja sydänkohtauksia, vanhuutta ja liikennekuolemia jne. (Btw Suomessakin kuolee reilut 1000 / vko normaalisti). Niin nyt kuolleita / vko on reilusti enemmän, viikolla 13 (maaliskuun viimeinen kokonainen viikko) n. 4300 (tummansininen viiva).



Näistä vajaa 1300 ekstrakuolemista koronaksi on tunnistettu alle 1000 (vaaleansininen viiva). On kuitenkin hyvin todennäköistä, että loputkin ovat koronaa, muutamaa tilastopoikkeusta lukuunottamatta. Nämä lienevät pääosin kotona (tai hoitokodissa) kuolleita vanhuksia. Kuolleita ei enää jälkikäteen testata. Totuuden nimessä osa keskiarvokuolemistakin voi olla koronaa, sillä liikenne- tai urheilutapaturmakuolemat ovat painuneet aikalailla nolliin kaikkien pysytellessä kotona.

Pääosa kuolemista on tietenkin pahiten osuneelta Brabantin alueelta. Lauantain lehti (Eindhovens Dagblad) otsikoihin 80% kasvua alueen kuolinluvuissa. Lehti on shokkiotsikoistaan tuttu, mutta tässä taisi olla totta joka sana.

Suomessa tilanne on vielä näistä luvuista kaukana (ja Hollanti on onneksi vielä Italiasta yms kaukana). Pysykäähän terveinä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti