perjantai 2. heinäkuuta 2021

Kultavaunut

Kuninkaalla on kultavaunut. Ne valmistettiin 1800-luvun lopulla kansankeräyksellä Amsterdamilaisten keskuudessa kuningatar Wilhelminan valtaanastujaisten kunniaksi. Vasta 1901 niitä käytettiin ensi kerran, Wilhelminan häissä. Sittemmin vaunut ovat vakiintuneet käyttöön prinsjesdagina eli parlamentin avajaispäivänä syyskuussa. Ko päivästä tämän postauksen loppupuolella, myös videolinkki vuoden 2014 prinsjesdagiin, jossa kultavaunut olivat vielä käytössä.

Kuva Prinsjesdag 2015, ED 10.6.2021

Vuoden 2015 Prinsjesdagin jälkeen vaunut otettiin käytöstä ja restauroitiin. Mikä ei ollutkaan ihan pikkukeikka sillä kesti reilut 5 vuotta. Kesäkuun alkupuolella ne vihdoin ilmaantuivat taas rahvaallekin näkösälle ja viettävät tulevat kuukaudet Amsterdamin museon sisäpihalla.

Vaunut nostettiin museon sisäpihalle tiukassa paikassa vs raitiovaunujohtimetkin.
Kuva täältä, siellä myös muutama muu nosto-operaatiosta. 


Kuninkaan toimeksianto oli: "Restauroidaan käyttökuntoon". Pysyvä museokuntohan olisi vaatinut vähemmän, mutta nyt pitää olla turvallista ja säänkestävää. Vaan saas nähdä tuleeko käyttöä vai ei.

Vaunussa on joka sivulla maalauksia, paneeleissa kuvataan mennyttä ja tulevaa ja sivuilla kuningaskunan rikkauksia. Vasen reuna on nimeltään Hulde der Koloniën eli Siirtomaiden kunnianosoitus. Ja kuva on aika lujaa siirtomaalainen. Siinä siirtomaiden alamaiset tarjoavat nuorelle Wilheminalle maidensa rikkauksia.

Kuva Wikipediasta (piirtänyt Nicolas van de Waay / Amsterdamin kuvapankki),
paneeli näkyy osin myös vaunukuvassa yllä.


Orjuus oli poistettu vain parikymmentä vuotta aiemmin ja kuvassa sekä tummat että itämaiset (Hollannin siirtomaat olivat Surinami ja Indonesia) on kuvattu alamaisina ja stereotyyppisinä. Joka ei ole enää tätä päivää. Joten vastustajat eivät vaunuja enää kadulle halua. Kuningas ei ota mihinkään kantaa, mumisee vain että "Historiaa ei voi uudelleenkirjoittaa".

Lasivaunut

Syksyllä se selviää, restauroinnin ajan ajeltiin lasivaunuilla vm 1821 (jotka restauroitiin jo aiemmin). Minun puolestai kultavaunut voisivat siirtyä museoon pysyvästi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti