perjantai 30. heinäkuuta 2021

Peter R. de Vries

Hollannissa huumekauppa on iso bisnes, rikokset sen ympärillä kovia ja vastustajien päiviltä otto lähes arkipäivää. Ei onneksi ihan, mutta turhan usein kuitenkin.

Yksi isoimpia oikeusjuttuja, joka nyt on meneillään, on Ridouan Taghin tapaus. Hänet napattiin pitkän etsimisen jälkeen vuoden 2019 lopulla Dubaissa kiinni ja hänen arvellaan  olevan yksi suurimpia pomoja alamaailmassa. Hän liittyy vahvasti jo aiemmassa postauksessa manittuun kruununtodistajaan. Ja niinpä hän toimii (vielä vankilastakin käsin) häikäilemättömästi hiljentäkseen ko henkilön. Ensin hän tapatti kruunutodistajan veljen (päiviltä otto -linkki yllä). Sitten asianajajan (kruununtodistaja -linkki). Ja nyt senverran ison julkkiksen, että tänne laskeutui melkein maansuru ja jopa Ilta-sanomien uutiskynnys ylittyi.

 

Perheen kokosivun kuolinilmoitus la 17.7.2021 / Algemeen Dagblad.

Peter R. de Vries oli rikostoimittaja ja julkkis, joka esiintyi melkein liikaakin televisiossa. Häntä remmotiin joka keskusteluohjelmaan, sillä hänellä oli kärkkäitä mielipiteitä ja melkoinen ego. Hän ärsytti monia ja tv-esiintymisten aikana twitterissä valiteltiinkin, että taas pakko vaihtaa kanavaa kun Peter R. ja nasaalihko äänensä ovat taas kuvissa. Katsojaluvut puhuivat kuitenkin muuta, de Vries kiinnosti katsojia. Koskaan ei ollut tylsää.

Pitkään hänellä oli oma rikosohjelmakin jossa mm ratkaisemattomaksi jääneistä tapauksista. Edelleen hän toimi lähinnä rikosasioita kommentoiden, mutta välillä lähes joka alan asiantuntijana.

Ampumapaikalla paljon kukkia ED 17.7.2021

Itsekin kuulun ei-faneihin. Hän lähinnä ärsytti ja liimasin päälle jonkilaisen macho-rikollistenkaveri-elvistelijä [varmaan rasisti ja homofoobikko]  -tarran. Toukokuussa tvstä tuli kuitenkin kertaluontoinen masked singer -tyyppinen show jossa eläin- yms asujen sijaan julkkikset esiintyivät Drag Queeneina ja paneeli arvaili kuka kukin on. Loppuhuipennuksena voittaja sai palkinnion, jonka jakoi Miss Beutycase. Joka oli kuin olikin Peter R. de Vries. En ollut ainoa yllättynyt ja saatoin samointein vetää viivan homofoobikko-ennakoluuloni yli. Nimi Beautycase viittaa tietenkin caseen eli keissiin eli rikosten ratkomiseen. 

 


No, yksi drag queen ei vielä kesää tee, mutta ampumisen -ja reilu viikko siitä seuranneen kuoleman - jälkeen näkemykseni on muuttunut täysin. Tyypillistä ja harmillista, vasta nyt.

Kuilinilmoituksia oli tuttuun tapaan toinenkin sivu.

 

Vaikka de Vriesin esiityminen oli hyvin ego-painoitteista, oikeasti hän oli todella helposti lähestyttävä. Ja toimi rikosjutuissa kuin terrieri, ei päästänyt irti. Niinpä hän oli monessa tapauksessa omaisten viimeinen oljenkorsi. Joka, osin kuuluisuusstatustaan hyväksi käyttäen, sai vanhat tapaukset uudestaan valokeilaan, taas kerran etsittiin 1993 kadonneen Tanja Groenin ruumista (vielä viikko ennen de Vriesin kuolemaa), vuonna 2012 hän ratkaisi vuodesta 1999 ratkaisemattoman Marianne Vaatstran tapauksen (vaatimalla DNA-kokeita kyläläisiltä, ja niin sieltä löytyi vapaaehtoisesti näytteen antanut melkein-osuma eli tekijän sukulainen ja sitä kautta tekijä) ja erityisen tunnetuksi hän tuli Nicky Verstappenin tapauksessa. Poika (12v) murhattiin 1998 luonto-alueella ja vain ja ainoastaan de Vriesin jatkuvalla asian esiintuonnilla ja periksiantamattomuudella tekijä saatiin (myös DNAn avulla) 2020 kiinni. Yli 20 vuotta (!) hän oli perheen tukena ja keksi uusia keinoja miten asian voisi ratkaista.

Suljettu muistotilaisuus. (kaikki koronatestattu). Viimeiset aplodit 'suurelle ihmiselle'.


Nämä kaikki hän teki ilmaiseksi, tienestejä tuli mm niistä tv-esiintymisistä. Ja tv:n ulkopuolella hän oli aina omaisten tavoitettavissa, tuki ja turva (ja se viimeinen oljenkorsi), vastasi puhelimeen tai soitti takaisin, ystävystyi välillä oikeasti autettavien kanssa. Esim kaksi miestä istui syyttöminä murhasta vankilassa, vuosien jumpan jälkeen kun hän sai ne vapaaksi (2007) toisesta tuli niin kaveri että kyläilivät edelleen lähes viikottain. Ja näiden julkisten juttujen lisäksi pienempia oli satoja, ehkä tuhansia.

 

ED la 17.7.2021

Joku sanoikin, että satojen ihmisten viimeisenä toivonkipinänä oleminen ei voi olla helppoa, mutta Peter kantoi sen taakan hyvin ja teki aina kaikkensa.

Kun de Vries ammuttiin hän käveli juuri TV-studiolta parkkihallille, keskellä Amsterdamia, vilkkaalla ravintolakadulla. Puolisen vuotta sitten hän ryhtyi kruununtodistaja Nabil H:n (ks aiemmat linkit) luottamushenkilöksi. Koska Nabilin ympäriltä oli jo tapettu ihmisiä hänelle tietenkin tarjottiin vartiointia, mutta hän kieltäytyi. On mahdotonta olla toimittaja - saati rikostoimittaja jolla kuitenkin jokunen puolituttu myös alamaailman puolella - jos joutuu paljastamaan kalenterin kolmansille osapuolille. Ja mikä on lähdesuoja jos mukana on kolme vartiokorstoa kun Peter haastattelee? Olen tietoinen riskeistä. Jonkun tämäkin on tehtävä, en voi sanoa ei. Jos tulisi olo, että nyt menee liian jännäksi olis varman parempi ryhtyä MeNaisten toimittajaksi. (hyvin vapaa suomennos). Hänen mottonsa oli: On bended knee is no way to be free eli polvistuneena et ole vapaa (hyvin vapaa suomennos).

 

Jonoa tavisten kunnioitushetkeen. Ja Litmasen paita (ks teksti alla). ED 16.7.2021

De Vriesille järjestettiin yleinen jäähyväistilaisuus Carré-teatteriin. Varsinaisia kutsuttuja oli seuraavana päivänä 800 eli ns lähipiiri. Näitä hieman kaukaisempia, joihin hänen toimintansa oli jättänyt jälkensä, tuli keskiviikkona paikalle 7500 kpl. Esim aiemmin mainitun Marianne Vaatstran kaveri. Tai jonkun pienemmän jutun autetut jotka totesivat Hän ajoi luoksemme useamman kerran. On aika pieni vaiva ajaa nyt kertaalleen hänen luo. Jono oli pahimmillaan yli 2 tuntia.

De Vries oli Ajax-fani ja arkun vieressä olikin Ajaxin pelipaita. Tarkalleen ottaen Litmasen, nimmarilla. Sen piti mennä Nicky Verstappenin hautaan mutta se myöhästyi. De Vries piti sitä koko 20 vuotta konttorinsa seinällä, ettei juttu unohdu.

Nyt on jo ilmoittetu, että de Vries saa synnyinkaupunkiinsa Aalsmeeriin oman kadun. 

Kuva Carré-teatterin julkisivulla. ANP, täältä.

Tulipas pitkä juttu, mutta tämä murha kyllä pysäytti. Koko Hollannin. Tekijät saatiin ihan muutamassa tunnissa kiinni, mutta taas toimksiantaja tietenkin joku ihan muu. Sadat ihmiset menettivät oljenkortensa. ja toki perhe miehen ja isän. Hän olikin sanonut jossain haastattelussa, kun kysyttiin mistä hän haluaa, että hänet muistetaan: Että olin hyvä isä.

Jos olisin ko haastattelun joskus katsonut, olisin ehkä jo hieman saanut osviittaa, että de Vriesin pinnan alla oli muutakin kuin kovanaama rikosreportteri.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti