perjantai 23. heinäkuuta 2021

Mata Hari

Inspiraationa kirjoitukselle oli tietenkin Azerbaidžanin euroviisu, joka on hollantilaisten säveltämä ja tuottama. (Väitetään, että biisissä myös ihanpieni Army of Lovers sämpli. En bongaa, saa kertoa missä?).Mata Hari oli kuuluisa ensimmäisen maailmansodan vakooja. Ja kurtisaani sekä vatsatanssija. Nimi viittaa itämaihin ja olen aina luullut hänen olleen kotoisin suunnalta Arabia / Irak / Iran tmv. Tai edes Marokko. Tietenkin voi pohtia miksi moisista maista kotoisin oleva toimisi eurooppalaisessa sodassa vakoojana?

Mata Harin kuvat Wikipediasta, kuvaaja tuntematon.

Vaan Mata Haripa oli perihollantilainen, friisimaalla syntynyt ja oikealta nimeltään Margaretha Geertruida Zelle. Hän syntyi 1800-luvun loppupuolella ja oppi itämaisen tanssin asuessaa miehensä kanssa Indonesiassa, silloisessa Alankomaan siirtomaassa. Palattuaan hän alkoi käyttää itämaista nimeä ja olla olevinaan jaavalainen (Mata Hari on malesiaksi 'Päivän silmä' eli aurinko). Hän saavutti suurta suosiota itämaisena tansijattarena ja myöhemmin myös näyttelijänä. Kunnes sekaantui vakoiluun (syyllisyydestä on sittemmin myös epäilyjä) ja lopulta teloitettiin, vain 41-vuotiaana.

Nuori Griet Zelle

Ei siis ole kovinkaan kummallista, että juuri hollantilaiset tekevät Mata Harista - maannaisestaan - euroviisukappaleen.

linkki lisätietoihin eli Wikipedia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti