maanantai 30. toukokuuta 2016

Mustapekkakeskustelu 1

Joulukuuhun on vielä kivasti aikaa, mutta jo nyt Mustapekkakeskustelu kuohuu.

Hollannin joulupukki on Sinterklaas (lienee sukua Santa Clausille). Hänen syntymäpäivänsä on 5.12 (perustuen vanhaan pyhimykseen) jona päivänä hän jakaa lahjoja lapsille. Pari viikkoa ennen ko päivämäärää hän saapuu höyrylaivalla, joka on suuri (lasten)tapahtuma Hollannissa. Vuosittain valitaan saapumiskaupunki, jonka juhlallisuudet (mm perinnelauluja) lähetetään suorana televisiossa, pormestari on paikalla jne. Lisäksi samana tai seuraavina päivinä Sinterklaas sapuu suurinpiirtein joka kylään ja kauppakeskukseen erikseen, minne isät ja äidit kuskaavat jälkikasvunsa sankoin joukoin.

Sinterklaasilla on punapainoitteinen puku ja valkoinen parta, eli muistuttaa jossain määrin Joulupukkia. Sitävastoin Sinterklaasin avustajat eivät  muistuat tonttuja pätkän vertaa. He ovat mustia neekeripalvelijoita.

Sinterklaas ja apurinsa. Lähde: Wikipedia
Apurien nimi on Zwarte Piet eli Mustapekka. Heidän asunsa muistuttaa keskiajan kuninkaita palvelleiden hovipoikien asuja, kasvot ovat mustat (mustataan, Mustapekkaa esittää yleensä valkoihoinen), huulet punaiset, korvissa kultakorut ja tukka kihara. Urpompi voisi kuvitella, että tässä viitataan mustien orjamenneisyyteen, tai vähintääkin luodaan mustan ihmisen karikatyyri.

Näin ei kuitenkaan ole, jos perinteen puolestapuhujia on uskominen. Kasvot ovat mustuneet apurin tullessa savupiipun kautta! (Ja tukka kihartui kuumudessa? Ja sukissa oli silikonipinta että pysyivät valkoisina?)

Ulkopuolisen (ulkomaalaisen) silmiin perinne on käsittämätön ja ajastaan jäänyt. Käytännössä, kun Mustapekat taas poukkoilevat kaupungilla, koen myötähäpeää. Hollantilaiset puolustelevat, että kysessä on lasten juhla. Eiväthän lapset edes tajua mitä rasismi tarkoittaa. (Eivät. Mutta mitäs sitten kun Emma 3vee tokaisee äidilleen, käytyään Sinterklaasin saapumista katsomassa ja nähdessään kotimatkalla mustan pikkupojan "Kato äiti, Mustapekka!" "Ei, kultaseni, se on naapurin Jamppa". Vaikka lapsi ei tosissaan rasistoisi, Sinterklaasaikoihin monia mustia lapsia kiusataan kutsutaan kouluissa Mustapekoiksi jne.)

Mustapekka ja Capelle aan den IJsselin pormestari 2013, Wikipedia / Wouter Engler

Mutta eihän lasten juhlaa saa pilata! Ja jos typerät ulkomaalaiset [turistit] järkyttyvät, pysykööt kotimaissaan. Tämä on Hollantilainen traditio, ja sellaisena pysyy (ja päälle pari tappouhkausta).

Onneksi viime vuosina puhaltavat uudet tuulet. Keskustelua en joka vuosi enemmän ja mm monet suuremmat kauppaketjut ovat jo poistaneet Mustapekan mainosmateriaaleistaan (tulos: facebook ylikuumeni). Suuri askel oikeaan suuntaan oli YK:n tuomitseva lausahdus viime vuoden elokuussa. Tällöin Goudan Sinterklaassapumisessa nähtiin mustien seassa jo juustopekkoja ja siirappivohvelikeksipekkoja, ja muuallakin maassa mm sateenkaaripekkoja (eli eri värisiä).

Vohvelipekka Goudassa 2015 Lähde: Volkskrant /ANP
Sinterklaasin matkattua kotimaahansa 6.12 on ollut hiljaista. Kunnes viime viikolla keskustelu taas alkoi, sillä johan joulukuu lähestyy (tulisi ensin edes kesä...). Ensimmäinen avaus oli jokavuotisten Sinterklaas-uutisten pääpekan näyttelijän lopettaminen. Kyseinen ohjelma on virallinen Pekkalinjaus ja lisäksi syksyn katsotuimpia lastenohjelmia (vrt television joulukalenteri). Vapaasti suomentaen AD:n nettijutsua: "Alan olla kyllästynyt jokavuotiseen keskusteluun, Mustapekan näytteleminen ei ole enää kivaa. 2014 ohjelmassa oli selkeästi uusia tuulia ja muutamalla Pekalla oli vain nokiviiruja kasvoissaan, mutta 2015 ohjelma oli taas vanhoilla linjoilla. Mielestäni ohjelmantekijän tulisi kuunnella yhä laajempaa vaatimusta muuttaa Pekan ulkonäkö".

Ja lauantaina lehdessä olikin etusivulla juttua 150 holskijulkkiksen allekirjoittamasta kirjeestä ohjelman tekijöille. Kirjeessä kysytään mm josko "monikulttuurinen yhteiskunta enää kestää moista stereotyyppistä kuvausta tummaihoisista".

HD 28.5.2016
Lehden mukaan kirjeen ajoitus on osuva, juuri samana päivänä tämän vuoden saapumispaikkakunnan - Maassluisin - pormestari oli ilmoittanut, että heidän kaupunkiinsa rantautuu mustia ja tummanruskeita Pekkoja. Ohjelmantuottajan reaktio seuraa tänään (maanantaina).

Omakohtaisesti voin vielä mainita työpaikkaruokailukeskustelun viime perjantaina. Tuli puhetta, että mustapekkakeskustelu on jo taas alkanut (hohhoijaa, sanoo Holski). Johon minä, että hyvä vaan, onhan se ihan luokaton traditio. Tuli turpiin. Ai jaa, sitten varmaan pitäisi eläinsuojelijoiden ryhtyä toimiin Joulupukin porojen puolesta, kääpiöapulaisista puhumattakaan. Kuka niiden asiaa ajaa?! Ja räkäiset naurut päälle. Tämä siis ihan asiallisen tason koulutuksen nauttineilta - ja paljon matkailleilta -  ihmisiltä.

Perinteen ainoa hyvä puoli: Sinterklaas ratsastaa valkoisella hevosella.

Schiedam 2009, Wikipedia / Sander van der Wel.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti