sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Yölliset kukkamarkkinat

Tänä viikonloppuna on helluntai, ja siihen liittyy pohjoishollantilainen (tai länsifriisinmaalainen) traditio - laiskamatojen yö eli Luilak. Vaikka ajoitus liittyy helluntaihin tapa ei ole kristillinen. Wikipedia kertoo, että vanhastaan helluntain alla viimeinen herännyt joutui tarjoamaan luilakpullia. Tarkempaa alkuperää ei (ainakaan googlen pohjaltaa) tiedetä. Perinne on ainakin 400 vuotta vanha.

Luilakkiin kuuluu metelöinti aamuyöstä eli laiskamatojnen herättely. Tätä en ole koskaan Haarlemissa kokenut mutta ehkä maaseudumpana? Esimerkiksi kattiloita kolistelemalla tai räpättimillä pyörän pinnoissa, sekä perinteisesti ovikelloja soittamalla. Metelöinnin lisäksi sotketaan ikkunoita vaikkapa kananmunilla tai kynttilällä. Haarlemin kauppakadulla tähän varaudutaan paikoin edelleen, peittämällä ikkunat edellisiltana saippualla, jolloin ne on aamulla helppo putsata.

Saippuoitu ikkuna yöllä

Ja toinen aamulla.
Itse markkinat ovat toimineen vuodesta 1890. Raamvest-kanavan varteen molemmin puolin tulee kojuja, ja niiden oheen toki jokunen kebab- taikka lettukoju.Markkinat alkavat iltapäivällä ja ovat avoinna koko yön aamukymmeneen asti.

Tässä näkyy kanava ja kojut vastarannallakin.
Hinnat ovat halpoja ja kasveja myydään pikemmin levyittäin kuin kappaleittain.


Kauppa käy ja itsekin ostin 7 kasvia + pari mansikkarasiaa (täällä on jo mansikka-aika. Eivät ole Suomen mansikoiden veroisia mutta toki paikanpäällä tuoreeltaan ihan käypäsiä vs mitä ehkä tuontiversiona Suomessa).

Pyörä puoliltaöin valmiina kotimatkaan.
Mahdollisille kasvikiinnostuineille hinnat: 4 kpl köynnöskoiso 10 euroa ja 2 verenpisaraa + 1 (pieni) begonia 5 euroa (eli tarjous 3 kasvia vitosella). Kerran oli 3 orvokkia vitosella - luulin ostavani 3 kasvia mutta sain 3 levyä à 10 pikkuorvokkia! Eivät mahtuneet parvekkeelle.

Tarttis laittaa ruukkuihin.

Aamu-seitsemältä suurin osa jo purettu pois, mutta vielä voi tehdä löytöjä.

Taustalla tyhjät kojut vastarannalla.
Tavalliset torit aukeavat täällä vasta yhdeksän pintaan, mutta kukkien lisäksi ainakin hevosia myydään keskiyöllä. Palaan hevosmarkkinoihin tuonnempana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti