lauantai 28. toukokuuta 2016

Saunassa ollaan alasti

Saunomisesta on riittänyt jo kahdesti juttua (linkit ekaan ja tokaan). Hollannissa on melko paljon yleisiä saunoja / kylpylöitä.

Haarlemin sauna.

Itse en ole sellaisessa käynyt, eikä ole kovin tarvettakaan. Sillä hollantilaiset ovat päätelleet, että saunassa ollaan alasti. Näin toki pitkälti onkin, mutta se, että yleisessä saunassa on yhteinen pukuhuone miehille ja naisille ja tiloissa hiihdellään sukupuolet sekaisin alasti, ei oikein ajatuksena kiehdo. Ilmeisesti hollantilaisille ei ole mainittu, että Suomessa sukupuoliseka-alastomuus useimmiten rajautuu perhapiiriin ja että yleisissä saunoissa - taikka vaikka talkooporukoiden saunavuoroissa - saunovat naiset ja miehen erikseen.

Kaikenlaista olisi tarjolla

Viva-lehden foorumilta löytyikin nimimerkki Rozalian ohjeita ensikertalaiselle: Alastiolo ei oikeasti ole niin paha juttu. En itsekään tykkää hiippailla turhaan alasti pitkin. Oikeasti puet kylpytakin yllesi ja mukana on iso pyyhe. Ensin mennään suihkuun, tällöin voit ripustaa kylpytakin lähelle. Kuivaamisen jälkeen sen voi vetää taas päälle. Kun sitten menet saunaan tai kylpyyn otat takin taas vasta siellä pois. Saunassa voit jopa olla pyyhkeen kanssa. Kaikken hankalimpia hetkiä ovat uima-altaasta tai porealtaasta poistuttaessa raput ylös. Odota silloin rauhassa, kunnes ketään ei ole liian lähellä. Ja pianhan siihen tottuu. Hyvää kylpyläpäivää!

Itse taidan jättää saunomiset suomenvierailujen varaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti