keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Pyörätakavarikko

Hollannissa on paljon pyöriä, jopa enemmän kuin ihmisiä, noin 18 miljoonaa kpl. Niillä liikutaan kouluun ja töihin mutta myös kauppaan ja baariin (ja tallille). Ja jos mahdollista ne parkkeerataan matkakohteen välittömään läheisyyteen, esimerkiksi kaupan oven viereen, vaikka 100 metrin päässä olisi valvottu pyöräparkki.

Haarlemin asema uusittiin jokunen vuosi sitten ja sinne rakennettiin maanalainen pyöräparkki, joka vetää yli 5000 pyörää ja on ilmainen. Haluttiin, että aseman alue pysyisi vihdoin siistinä, eikä joka paikassa lojuisi polkupyöriä. Tarjoaahan asema monelle Haarlemiin tulijalle ensimmäisen vaikutelman kaupungista.

Pyöräparkin sisäänkäynti, kourut pyörille ja taluttaen alas (ja ylös).
Kuitenkin parkin sisäänkäynti on asema-aukion länsilaidalla, ja idästä tulevat eivät sinne jaksa raahautua (ml. minä itse). Itäpuolella on aukio parkkihallin kulmalla ja kaikki idästä tulevat laittoivat pyöränsä siihen. Lopulta annettiin periksi, ja alueesta tehtiin pyöräparkki, rajaamalla maahan suorakaiteita, joiden sisään sopi parkkeerata.

Pyörät siististi parkissa?
Kuitenkin ajopelejä jätettiin edelleen joka puolelle, viivojen ulkopuolelle tai jopa maanalaisen pyöräparkin tolppia vasten. Niinpä jokunen aika sitten Haarlemin kunta sai tarpeekseen - kaikki aseman alueen väärinpysäköidyt pyörät poistetaan. Ketjulla kiinnisidotut irroitetaan voimapihdein, ja lukkoa/ketjua ei korvata.

Sattumalta istuin terassilla lounaalla kun pyörienpoisto-operaatio alkoi. Pyörät saavat ensin varoituksen, eli ohjaustankoon kiinnitetään lipare uhkaavasta poistosta. 4 tuntia myöhemmin koetaan rysät.

Huomaa sijainti, eli pyöräsäilön sisäänkäynti on kuvan ulkopuolella vas. 

Pyörävarikon työntekijät ajavat auton paikalle, mutta kunnan järjestyksenvalvojat valikoivat ja dokumentoivat pyörät. Niistä otettiin jopa valokuvat.

Sinne lähtee.


Tangoissa näkyvät vihreät varoituslipareet. Ihan muhkea saalis.

Pyörät kuljetetaan noin 10 kilometrin päähän varikolle, josta omansa voi noutaa 25 euron maksua vastaan. Ja 35 eurolla se tuodaan jopa kotiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti