keskiviikko 25. huhtikuuta 2018

Älä tule paha trippi tule hyvä trippi

Paikallislehdessä on lähes päivitäin huumejuttuja. Nykyasuinalue (Pohjois-Brabant) on Hollannin huumetehdas - ja Hollanti Euroopan suurin huumeidentuottaja. Näihin palaan, kunhan on aineistoa kerättynä, mutta napataan nyt pikkuaihe ensin. Nimittäin pari viikkoa sitten lehdessä jutun ohessa olleessa huumeinfolaatikossa mainittiin pari osoitetta: testaa huumeesi täällä.

ED 7.4.2018

Testaa? Jovain, Hollannissa on ilmainen tai puoli-ilmainen huumetestausmahdollisuus. Että onko puhdasta ja mitä ainetta. Käytännössä testataan teollisia / kemiallisia huumeita (extacy, kokaiini, lsd, amfetamiini + kaikenlaiset muuntohuumet (design-huumeet) kuten tryptamiinit jne). Hamppua, sieniä tai lääkkeitä ei testata. Eli testataan pillereitä ja jauheita.

Extacy-pillereitä, kuva täältä lainattu.

Testauksella on kahdenlaista hyötyä: ensinnäkin vähennetään haittavaikutuksia (sairaalahoitoja jne eli säästyy rahaa) ja toisaalta päästään seuraamaan lähempää huumeiden kehitystä. Design-puoli nimittäin kehittyy hurjaa vauhtia koko ajan, ja jos kaikki toiminta olisi maan alla viranomaisilla (tai lääkintähenkilökunnalla) olisi nykyistä vähemmän tietoa tuotekehittelyn viime suuntauksista.

Jellinek-klinikan testi-infoa. "Testaa huumeesi, niin tiedät MITÄ ja PALJONKO siinä on".


Netistä löytyy myös testien perusteella ajankohtainen varoituslista huumeista jotka sisältävät muuta kuin pitäisi tai ei-vielä-kunnolla tunnettuja aineita.

Testit ovat täysin anonyymejä (edes pankkikortilla ei voi maksaa, ettei van jää nimeä / jälkeä) ja tuotteesta riippuen tuloksen saa heti (jos pilleri on jos testattu & tuttu) tai viikon - parin sisään. Lähes kaikki testaavat ilmaiseksi, yhdeltä tarjoajalta löytyi Amsterdamin toimipisteessä 2,50 euron maksu. Testejä tarjoavat mmTrimbos (Hollannin mielenterveys- ja riippuvuuslaitos) ja Jellinek päihdeklinikat. Paikkoja testata on kaikissa suuremmissa kaupungeissa, alla kuva Trimbosin sivuilta.



Sinänsä idea ei ole sen kummempi kuin huumeneulojen jakelu / vaihtopalvelu. Jos on pakko käyttää niin jeesataan edes senverran, että on hieman turvallisempaa. Näemmä Suomessakin on meneillään satunnaisesti uutisiin eksyvä Muunto-hanke muuntohuumeiden (design-huumeiden) testaukseen. Useimmissa jutuissa myös viitataan siihen, että mm Hollannissa ko palvelu jo on. Suomessa homma tyssää (toistaiseksi) lainsäädäntöön - huumeiden hallussapito on rangaistavaa, mikä koskee myös testilaitosta.

Hollannissa lainsäätäjä voi antaa tässä erivapauden, mikäli lupa on tarpeen kansanterveyden tai tutkimuksen takia.

Ps. Kuinkas tuli Pyynö mieleen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti