lauantai 28. huhtikuuta 2018

WFFS - WTF?

Disclaimer: tämän kerran aihe kiinnostanee vain hevos(kasvatus)ihmisiä. Aiheesta ei saa oikein edes vitsiä väännettyä.

Kaikki alkoi pari pvää sitten kun törmäsin holskiheppakeskustelussa topikkiin joka oli aloitettu jo vuosi sitten mutta parin kommentin jälkeen hautautunut systeemin syövereihin. Nyt keskustelu oli nostettu, sillä myös sekä Hoefslag. nl että Horses.nl oli kirjoittanut WFFSstä.

Everdale ja Charlotte Fry, Indoor Brabant 2018


WFFS  eli Warmblood Fragile Foal Syndrome eli Särkyvien puoliverivarsojen syndrooma on melko vastikään tunnistettu tappava syndrooma, joka periytyy piilossa. Heterozygootissa kantajassa ei näy mitään, mutta jos varsa perii geenin molemmilta vanhemmiltaan se joko kuolee jo ennen aikojaan (tamma luo varsaan) tai joudutaan lopettamaan ei-elinkelpoisena tuntien tai muutaman päivän kuluessa. Iho irtoaa itsestään ja yhdessä tapauskuvauksessa kerrotaan, että korvat eivät olleet kiinnittyneet varsaan mitenkään. Ts jos olisi vahingossa vetänyt korvasta se olisi jäänyt käteen. Lisäksi nivelet ovat yliliikkuvia / velttoja (varsa ei pääse pystyyn).

Vastaavia tautejahan on jo tunnistettu Quarter- ja Tinkerpuolella, mutta itselleni tämä puoliveritauti oli täysin tuntematon. Ja niin on näemmä Hollannin eläinläääkäreillekin, Horses oli haastatellut useampaa eläinlääkäriä, eikä edes Utrechtin eläinlääketieteellisen yliopiston sisätautien ja lisääntymisen professori tunnistanut syndroomaa.

Aihe nousi otsikoihin tämänkeväisen varsan kuoltua jenkkilässä, i: Everdale. Sittemmin Everdale on testattu ja todettu kantajaksi.



Holskikeskustelun alkuperäinen (vuoden takainen) lähde oli saksalainen blogi, jossa kuvaillaan varsan syntymä ja kuolema (lopetus). Ko blogissa luki, että kantajia tunnettiin 3. Nyt se on päivitetty, lukema on jo 12. Ko blogissa ei ole listaa kantajista, mutta kuulemma (koska itse en ole facessa) löytyy facebookiin aiheesta tehdyssä ryhmässä "WBG - WFFS Awareness Group". Vaikka tämän jutun esimerkkihevonen on KWPN virhettä löytyy yllä linkitetyn saksalaisen blogin - joka taas viittaa US lähteeseen - mukaan kaikista puoliverikantakirjoista, jopa friisit ja anglonormannit mainitaan.

Everdalen kasvattajaa Gertjan Van Olstia on haastateltu Horses.nl:lään, missä hän toteaa jenkkivarsan kasvattajan lietsovan hysteriaa. Hän on Hilltopin [oriasema] asiakas ja hänellä on pakkomielle tästä sairaudesta. Hän on kirjoittanut kaikille Amerikan kantakirjoille ja julkaissut artikkelin mm Eurodressagessa. En halua mitenkään trivialisoida vaan otan asian vakavasti, mutta hän lietsoo liian aikaisessa vaiheessa paniikkia. Tiedämme aiheesta liian vähän.

Hmmm.. tiedossa on a) että syndroma periytyy piilossa ja b) että se tappaa. Mitä muuta tietoa vielä pitäisi olla? Mielestäni aiheen esille ottaminen ei ole turhaa hysterisointia, eikä varsinkaan hevosten testaaminen. Tuossa vielä tieteellisempi teksti & case aiheesta, jo vuodelta 2015.

Sittemmin Van Olst on päättänyt, ettei Everdalea enää saa tuoreena. Lisäksi Van Olst tarjoutuu maksamaan tamman testikulut, jos tammalle halutaan käyttää Everdale (pakasteena).

Edit n tunti alkuperäistä blogijulkaisua myöhemmin: Van Olst soutaa ja huopaa, nyt tuoresperma-info on poistunut ja uusi ilmoitus kertoo vain, että korvaavat tamman testin.

Everdale

Varminta on tietenkin testata tamma, niin ei ole riskiä. Kuitenkin tämän soisi nousevan enemmän esille, että esim testiä vaadittaisiin hyväksytyiltä oreilta. Toistaiseksi ongelma/riski ei vaikuta kovin suurelta, mutta ei ole tietoa moniko luominen oli tästä johtuva. Testilaboratorio Animal Genetics sanoo, että geeniä näyttäisi esiintyvän n 6,4% puoliverihevosista. Teksti ei kerro mihin prosentti perustuu.

Testin hinta on Animal Geneticsillä 35 puntaa, eli ei pitäisi olla rahasta kiinni. Toinen testaaja Euroopassa on Laboklin. Itse olen käyttänyt Animal Geneticisiä väritesteihin ja voin suositella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti