keskiviikko 9. tammikuuta 2019

Laiva oli lastattu

Keskiviikkona Hollannin luoteissaarille (Waddeneilanden) alettiin bongailla kummia. Rannoille huuhtoitui ihanmitävaan. Aika pian keksittiin, että paikasta jonkinverran pohjoiseen / koilliseen liikunut mega-konttilaiva MSC Zoe oli menettä nyt kovien tuulten takia lastia, ja nopeaan kävi ilmi, että täydet 270 konttia oli huuhtoutunut yli laidan. (Olisivatko Aapelin reunatuulia? Sisämaassa ei ollut myrskystä tietoakaan.)

Kontit runtussa, osa puuttuu. Laiva vetää lähes 20.000 konttia, joten 270 on vasta hyvin pieni osa.

Näistä kolmisenkymmentä (ja edelleen huuhtoutuu lisää) päätyi siis Hollannin saarten rannoille. Virallisesti rantalöytöjä ei saa pitää, mutta aika pian saarten viranomaiset imoittivat, että kaikki apu kelpaa, eli jokainen rannalta viety tavara auttaa siivoamisessa. Muutaman päivän aikana selvisi, ettei siivousurakka ihan vapaaehtoisvoimin oikene ja kutsuttiin jo armeijakin apuun.

Kuva ED 4.1.2019


Mitä kaikkea löytyy: Televisioita - joita toiveikkaat veivät kotiin josko puoli vuorokautta merivedessä olisi pelastettavissa - hehkulamppuja (tai varmaan LED tmv nykyisin), Ikean sängyn sälepohjia, fleecepeittoja, autonosia, puutarhakalusteita, lastenvaunujen pyöriä, Mylittleponyja, jääkaappeja, patjoja, muovipussirullia... Ja hirveät määrät muovia: pusseja &muovipakkauksia, vaahtomuovia jne mutta myös puolivalmisteita ja jopa muovigranulaattia eli pientä raetta joka ei katoa luonnosta ikinä ja oli tarkoittetu sulatettavaksi muoviesineiden valmistukseen. Vaarallisia aineita on ilmeisesti vain yhtä laatua, kolmen kontin verran orgaanista peroksidia, josta tätä kirjoittaessa vasta pari pussia on rantautunut.

Kuva NU.nl

Alla videolla kattava kuvasarja tapahtuneesta. Tällä videolla myös rannikkovartioston liikkuvaa kuvaa MSC Zoesta.



Ja tosiaan, reilut 200 konttia uupuu vielä, jossain oli puhetta, että rannikkovartiosto koettaisi niitä luotailla.

Olletikin MSC-varustamon vakuutus korvaa siivouksen, näin on ollut aiemminkin vastaavissa (kuitenkin yleensä pienemmissä) tapauksissa. Kuitenkin nyt myös sekä saaret että Valtion vesi- & tiehuolto (Rijkswaterstraat) vaativat varustamoa virallisesti vastuuseen, ja rikosoikeudellinenkin tutkinta on aloitettu, että miten tämä saattoi tapahtua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti