perjantai 4. tammikuuta 2019

Vuoden sanat

Vuoden lopussa Hollannin lehdet pullistelevat listoja. Vuoden sitä ja vuoden tätä ja siinä sivussa vuoden sanat. Uudissanat, jota ylittivät uutiskynnyksen ja vakiintuivat käyttöön. Osa toki katoa ajankohtaisuuden hälvetessä, osa jatkaa eloa pidempänkin. Viime vuoden helmikuussa kerroinkin jo vuoden 2008 sanasta. Vuoden 2018 sana oli:

Blokkeerfries eli tientukkofriisi. Tämä liittyy vuoden 2017 Sinterklaasin saapumiseen Dokkumiin, Friisinmaalle. Paikalliset tukkivat moottoritien, jolloin mustapekkavastustajat eivät päässeet ajoissa paikalle mielenosoittamaan. Tänä vuonna oli sitten oikeudenkäynnit aiheesta, eli tientukkofriisit olivat otsikoissa usein. Useimmat saivat 120 tuntia yhteiskuntapalvelusta.

Kuva ANP, täältä

Sitten listalla on pari turhan holskikontekstista sanaa kunnes kohta 4 vie huomion ja arvasin heti:

4. Drankhangen eli juomanotkuminen. (Alkoholi)juoman ja naposteltavan kanssa mukavissa vaatteissa sohvalla tai tuolilla lojuminen. Hei, mutta - kalsarikänni?

Monissa jutuissa mainittiin myös kalsarikännihymiöt.

Google on ystävä ja näemmä suuri uutistapaus on mennyt vallan ohi, lokakuulta löytyy vaikka mitä. Niihin aikoihin nimittäin Miska Rantasen Kalsarikänni-kirjan hollanninnos ilmestyi, ja siitä kertoiltiin suht laajalti medioissa.

Skandinaavinen elämäntapa on jo jonkin aikaa ollut in, ja mm Hygge (tanskaksi "mukavaa yhdessäoloa" tmv) ja Lagom  (ruotsin "sopivasti") ovat jo saaneet omat kirjansa. Miska loikkasi sopivaan markkinarakoon kertomalla miten suomalainen löytää mielenrauhan.



Holskit tosin eivät oikein tajua kalsari-käsitettä, joten homma hollannintuu lähinnä verkkareihin, ja esim allaolevassa Cosmopolitanin kuvassa ei ole kovin suomalainen tunnelma.

Cosmopolitanin nettisivut, siellä näemmä 'uutinen' vasta 20.12.

Käsite oli näemmä ihan muitakin ulkomaita myöten uutisissa. Harmi, että moinen kulttuurihetki jäi minulta huomaamatta, mutta pääsy Hollannin vuoden sana -listoille merkkaa kyllä sekin jotain!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti