sunnuntai 13. tammikuuta 2019

No nyt ne jo varastelevat varsoja

Viime viikolla vilahti pikku-uutinen: 7 konik (hevosrotu) -varsaa ja yksi vasikka (Heckin alkuhärkä) varastettu Oostvaardersplassenilta.

Koniktamma ja varsa Geuzenbos, Amsterdam


No just. Edelleen alueella on rauhatonta, nyt kauriita on ammuttu jo muutama mutta yhtälailla välillä mielenosoitellaan ja jännityksellä odotellaan millainen talvi tulee ja riittääkö ruoka. (Hmm. jaksaisikohan sinne jopa raahautua joku päivä. Ei mielenosoittamaan, mutta ihmettelemään).

Ja kesällä tosiaan jotkut lähtivät ihan varastamaan varsoja - olletikin pelastamistarkoituksessa. Yhdestä on ilmiintynyt jonkun takapihalla otettu video, joka on poliisin hallussa.

Still-kuva videolta, lähde.


Kuitenkaan tekijöistä ei ole mitään tietoa. Varsan ottaminen liian aikaisin emän luota on tietenkin huono juttu (niinkuin mitään eläintä ei sovi vieroittaa liian aikaisin vs äidinmaito. Paitsi lypsylehmät ja ihmiset, mutta ei ehksytä nyt niihin). Noin muuten nämä hevoset eivät ole mitenkään villejä "geeneiltään" eli ihan käypäsen harrastepokun siitä voi saada. Jokin aika sitten Belgiassa vietii  joltain vastaavalta luontoalueelat varsoja lahtiin, ja niistä kolme esimerkiksi 'pelasti' paikallisessa heppakeskustelussa joku.

Oostvaardersplassenin laumaa pari vuotta sitten.


Hevosvarkauksista on tehty rikosilmoitus, ilmeisesti jo kesällä, mutta poliisilla ei ole ollut oikein kättä pitempää lähteä tutkiman. Ehkä nyt videon myötä. Vasikka seisoo kuulemma jonkun maanviljelijän luona, siitä ei ole tehty varkausilmoitusta koska se lasketaan villieläimeksi ja ei ole virallisesti metsähallinnoijien omaisuutta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti