sunnuntai 16. kesäkuuta 2019

Kielletyt kerhot

No niin sopivasti oli sitten moottoripyöräkerhoista lehdissä kun sitä hieman lupailin kommenteissa. Meinaan toukokuun lopulla ja kesäkuun alussa on kielletty kaksi kerhoa, ja kaksi muuta jo aiemmin.

Kotikylässäni on aktiivinen Harley Davidson -kerho. Huhtikuussa on aina isot viikonloppuhäpeningit. En ole käynyt paikan päällä kurkkimasa näkyykö liivejä. Ainakaan kokeminani vuosina ei ole ollut järjestyshäiriöitä.
Kuva täältä / Marcel van de Kerkhof

Kielto tarkoittaa, että kerhon nimeä ei saa käyttää, ei sovi kokoontua eikä käyttää vaatteita joissa näkyy logo tai klubin iskulause. Yksi klubeista on jo tuomittu korkeimmassain oikeudessa kielletyksi, mutta toki ovat vielä valitusprosessissa. Kiellon valvonta on vaikeaa, klubitakille ei ole selkeää sakkoa tmv, toki poliisi voi pyytää riisumaan tai kieltää (hajoittaa) kokoontumisajot tmv.

Kaikista klubesta todetaan, että ne ovet syyllistyneet rikolliseen toimintaa klubina. Tähän menessä kerhojen puolustus on ollut että he eivät sille mitään voi mitä yksittäiset jäsenet puuhastelevat (lain ulkopuolella). Nyt oikeus kuitenkin totesi tuhujen olevan siinä määrin limittäin kerhon oman tominnan kanssa, että toimintaa ei voi pitää kerhon toiminnasta irtonaisena.

Kuka, mitä, hä?Hells Angels. Kansainvälisestkin tunnetuin. Kiellettiin 29.5.2019. Omana kokemuksena tiedän, että polttivat Haarlemin pormestarin auton, tosin näemmä viimeisin uutinen kertoo oikeusjutun tyssänneen todisteiden puutteeseen. Haarlemissa nykypormestari on vahvasti suojeltu ja vaikka syytä ei ole ihan suoraan kerrota, yleisesti syynä suojelulle pidetään moottoriklubeja (Wienen on puuttunut niiden toimintaan kovalla kädellä). Noin muuten taustalta löytyy likvidaatioita, ammuskeluja yms rettelöintiä. (lähteet Wiki, Panorama).

Saksalaisia Bandidoksia, lähde

Bandidos. Myös kansainvälinen. Kielletty Hollannissa 20.12.2017 jo, tämä myö KO vahvistanut. Kuvassa logon vieressä näkyvä 1% kertookin jo suoraan, että lakia ei noudateta, Wikipedia1% -merkintä viittaa Yhdysvaltojen moottoripyöräilijöiden liiton lausuntoon, jonka mukaan "99 % kaikista moottoripyöräilijöistä on kunnollisia lakia kunnioittavia kansalaisia". Hollannin Wikipedia kertoo mm Bandidos-presidentti Ramakersista, että häneen taloonsa on tehty jo parikin pommi-iskua ja että hän itse istuu linnassa huume- ja asejutuista. (Lähteet Wiki, AD).

Lähde Wikipedia


Satudarah. Alunperin hollantilainen, myös Saksa & Belgia, jopa Ruotsi. Kielletty 18.6.2018. Perustajina pitkälti indonesialaisjuurisia henkilöitä, satu darah tarkoittaa 'yksi veri' (/yhtä verta). Logossa on Alfur-soturi, Alfurit ovat Indonesian alkuperäiskansaa. Myös sana Moloko viittaa Indonesiaan, Molukit on saariryhmä. Indonesia oli Hollannin siirtomaa 1949 asti, siksi vahvat juuret & paljon siirtolaisia. Satudarah on riidoissa Hells Angelsien kanssa mutta onneksi suurempaa yhtenottoa ei ole ollut. Noin muuten netti antaa lähinnä kapakkatappeluja ja ammuskeluja. Kielto perustuukin taviksen suojeluun, moiset (katu)tappelut kun voivat osua sivullisiinkin. Ruotsin osio hajoitettiin 2014 kun kaikki jäsenet todettiin ase-tai huumerikollisiksi. (Lähteet Wiki, NOS).

Astetta mustavalkoisempi logo. Kuva täältä.

No Surrender. Myös hollantilainen ja tuorein, vuosimallia 2013. Kielletty ihan vastikään, 7.6.2019. Perustaja Klaas Otto istuu vankilassa rahanpesusta (1,3 miljoonaa euroa), pahoinpitelystä ja kiristyksestä mm. Kiellon syy samoilla linjoilla kuin Satudarah, katuammuskelut, tappelut ja järjestyshäiriöt ihan lähiöissäkin eivät paranna taviksen turvallisuutta. Lisäksi todetaan kerhon omaavan laittomia aseita ja harrastavan huumekauppaa. Tästä tuli aikoinaan ihan mielenkiintoinen dokumentti, jossa yksi silloisista silmäätekevistä eli Henk Kuipers pääosassa. Kävi äitiään tapaamassa yms. Saivat varmaan jumpata dokumentin tekoaikaan, että mitään rikollista ei tarttunut nauhalle, sittemmin Henk on irtisanoutunut klubista ja istunut vankilassa mm kiristyksestä ja rikollisjärjestön johtamisesta. (Lähteet Wiki, AD ja allaoleva lehtileike).

Uutinen No Surrenderin kiellosta 8.6.2019.
Jostain syystä klubista jo irtisanoutunut Henk istuu oikeustalopiirustuksessa vasemmalla.

Kiellot ovat tietenkin johtaneet pikkuyritelmien lisääntymiseen, ED kertoi helmikuussa (20.2.2019), että pelkästään 2017 Brabantin ja Zeelannin provinsseissa perustettiin viitisentoista uutta outlaw-kerhoa (=pitkälti rikollisia). Kerhot ovat pienempiä ja liikkuvat tutkan alapuolella joten hallinta tai seuranta on vaikeampaa kuin nyt kiellettyjen nimiklubien silmälläpito. Kuitenkaan ihan kauheasti klubirikollisuutta ei näiden uusien klubien nimiin laitettu lehdissä, olletikin klubin (tuntematon) nimi on turha julkaistakaan jos ammuskelun tmv voi laittaa muutenvaan jäjestäytyneen rikollisuuden nimiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti