maanantai 7. maaliskuuta 2016

E-poni

Hevoset jaetaan ratsastuskilpailuissa kahteen luokkaan, hevosiin ja poneihin. Poni on pieni hevonen, sen säkäkorkeus on kansainvälisen ratsatajainliiton, FEI:n sääntöjen mukaan korkeintaan 148 cm. Alle 16-vuotias ratsastaja saa kilpailla ponilla poniluokissa.

Holskit ovat maailman pisin kansa. Tuttujeni joukossa on yli kaksimetrisiä miehiä ja lähes 1m90 naisia. Suuri osa näistä on lähellä aikuispituutta jo murrosiän puolivälissä. Ja sitten pitäisi ponilla ratsastaa?

Vähän pitempi hollantilainen, Frank Schuttert ja Loiza
Onneksi holskit ovat pragmaattisia, joten tähänkin ongelmaan keksittiin ratkaisu - ihka oma luokitus: E-poni! E-poni on 148.1-156.9 cm korkea. Kaikissa muissa maissa tämä olisi jo hevonen, mutta näin hollannin tytöt voivat jatkaa Hollannin kansallisissa poniluokissa "poneillaan".
E-poni tositoimissa
Kuitenkin, jos kisaa kansainvälisesti ei auta kuin pysyä vaadituissa mitoissa. Välillä mittasuhteet ovat sitten hieman pielessä (vaikka lyhyemmillä jalustimilla yritetään piilottaa liian pitkät jalat).

Zoe Kuintjes ja Elin's Noncisdador


Minulla oli Suomessa harjanvarsimitattu noin 153 senttinen Jesper. Pikaisesti ei tietenkään päällepäin nähnyt  minkä korkuinen se presiis on, ja esimerkiksi kilpailuissa tuomarin pöytäkirjassa luki kerran loppukommenttina "Lupsakka poni!". Mutta oikeasti se ei ollut poni, vaan wannabe.

Olikin iloisaa, kun muutimme Hollantiin ja Jesper olikin paikallisesti katsottuna ihan oikea poni! Jaottelu tietenkin johtaa siihen että nippanappa E-ponin yli kasvaneet väliinputoajat, 157-165 cm hevoset voivat olla suht edukkaita. Reippaamman pituisen ratsastajan alla 1m 67 hevonenkin on pieni, joten vakavammin (koulu)kisaava ei alle 1m70 hevosia edes katsele.

Alle 170cm pikkuheppa. Nicky Broxterman ja Watoeshi

Ps. Miksi E-poni? Koska viralliset ponit on jo jaoteltu aakkosten mukan A-D, jolloin A on pienin (reilun metrin korkuinen), B melko pieni jne. Kilpailuluokat on sitten rajattu koon mukaan, jolloin samalla kilpailijat ovat suurinpiirtein samantasoisia: pienimmillä poneilla ratsastavat pienemmät lapset eikä olisi kätevää laittaa 8-vuotiasta kisaamaan 14-vuotiaan kanssa.

Tämä taitaa olla B-poni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti