lauantai 19. maaliskuuta 2016

Kirjoita se!

Manitsin jo kertaalleen, että hollantilaiset ovat kovia toivottelemaan. Tällä kertaa on vuorossa hollantilainen erikoisuus - toivotteluverbit. Tai toistepäin - lähes jokainen verbi on toivotuksen alku.

Esimerkiksi edellisessä kirjoituksessa mainittu "Werk ze!". Suora, tökerö kännös on "Työskentele se!". Käytännössä tarkoitetaan hyvän työpäivän ja koeta kestään väliltä. Sillä toivotuksesta uupuu täysin adjektiivit kuten 'mukavaa' taikka 'kivaa', kunhan vaan käsketään työskentelemään.

Werken on tietenkin verbi, työskennellä / tehdä töitä. Verbejähän maailmassa piisaa, ja samalla mallilla hollantilainen voi muodostaa toivotuksen ihan mistä vaan teonsanasta. Ja muodostaakin. Ei hetken rauhaa.

Valjakkoaja se!

 Lisää esimerkkejä:

Eet ze! - syö
Rij ze! - aja / ratsasta
Fiets ze! - pyöräile
Slaap ze! - nuku (ts hyvänyötoivotus, tosin kohta "hyvä"puuttuu)
Sport ze! ei vaatine suomennosta
Schrijf ze! - kirjoita
Speel ze! - soita / pelaa / leiki
Spring ze! - hypi esteet (ratsastus)
Shop ze! - ostospäivää
Lees ze! - lue
(...ota sanakirja käteen ja täydennä)


Ihan  jokainen verbi ei tähän taivu. Yleensä toivottelu liittyy jonkiasteiseen suht konkreettiseen tekemiseen, kovin helpolla ei toivotettaisi istumaan. Myöskään matkusta se (reis ze!) ei oikein pelitä. Ja esimerkiksi löytäminen on aika lyhyt hetki, etsimistä taas jo voi toivottaa - zoek ze!


Ja näitä tosiaan käytetään, tallilla esimerkiksi jos lähden maastoon ja joku sen huomaa, heti toivotetaan. Vastaavasti jos lähden kotiinpäin pyörällä niin jo ehtii joku huikkaamaan. Todennäköisesti täällä ei kovin helpolla toivotteluvapaata päivää saisi vietettyä, paitsi kotona istumalla. Blog ze!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti