sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Hollannissa ei virvota

Tällä kertaa pieni ajankohtauspostaus. Hollannissa ei ole virpomisperinnettä, mikä selittyykin sillä, että kyseessä on Wikipedian mukaan alunperin ortodoksikristillisyydestä lähtöisin oleva siunaava palmusunnuntain perinne. Hollannin kristillisyys on protestantti tai katolinen, joten itävaikutteita ei ole.

Täällä ei muuten halloweenaillakaan (mikä kuulemma Suomessa nostaa päätään). Onneksi lapset eivät jää ihan tyhjin käsin, marraskuussa juhlitaan Sint Maartenia - ja lauletaan karkkivaihtarina ovilla. Tästä lisää kun aihe on ajankohtainen.



Samaan syssyyn vielä hieman pääsiäistriviaa - täällä pitkäperjantai ei ole vapaa. Tämä on mielestäni hassua, luulisi ko päivän olevan oikeasti yksi kirkollisvuoden pyhimmistä? Toinen pääsiäispäivä kuitenkin noteerataan. Pitkäperjantain nimi on Goede Vrijdag - hyvä perjantai - joka on linjassa mm englanninkielen kanssa. Toisaalta suomenkielinen nimi antaa mielestäni hieman paremman kuvan päivästä, jos mietitään mistä alunperin on kyse.



Noin muuten pääsiäisen viettoon liittyy vahvasti kevään juhlistaminen, vallitseva väri on keltainen ja mainoskieli on kuulas. Painotus on aamiaisella / brunssilla ja tietty perheen kesken. Alla LIDLin 2015 pääsiäismainos (jossa sana 'lente' on itseasiassa kevät).




Suklaamunia syödään kilotolkulla - ei kuitenkaan yllätysversioita vaan täytettyjä foliopaperoituja pikkumunia joita on tsiljoonassa maussa. Yllätysmunalla ei ole täällä funktiota (Kinderiä saa kaupasta kesät talvet ja muita malleja ei ole).



Ja pupu on pääsiäiseläin, tipuun törmää vain hyvin satunnaisesti.

Pupumakkaraa ja keksiä (ja juustoa, ei kuvassa) pääsiäispöytään.

ps. Mämmiä ei tunneta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti