perjantai 26. elokuuta 2016

Afsluitdijk

Kun Hollantia on tehty on kuivattu paljon maata, on vallitettu, padottu ja ja pumppailtu. Vähä vähältä maa muodostui, mutta aina jäi jännittäviä isompia vesialueita yli, jotka uhkasivat koko systeemiä. Haarlemin järven kuivatuksesta 1800-luvulla on jo oma juttunsa, mutta vielä sitäkin isompi uhka oli Zuiderzee. Pikaseen en löytänyt tälle suomennosta, mutta suoraan käännettynä Etelänmeri. Tämä vaihtarina pohjoisemmalle vedelle, Pohjanmerelle.

Kuvassa yllä Zuiderzee vuonna 1852. Silloin jo osa Hollantia oli kuivatettua maata ja moinen iso vesialue ei ollut kätevä. Vuoden 1916 myrskyjen ja tulvien jälkeen hallitus päätti rakentaa padot ja vallin, jolla merestä tehtii järvi.


E22 kulkee vallin päällä. Lähde Google maps.

Rakentaminen ei ollut mikään ihan ripeä projekti, varsinkin kun siihen aikaan ei tietenkään ollut tietokoneita yms mallinnustekniikoita. Patovallia rekennettiin 1920-32 ja syyskuussa -33 se avattiin autoille. Autotie kulkee matalammalla osiolla, valli itsessään on korkeampi joten valitettavasti ei pääse nauttimana molemminpuolista meri/järvinäköalasta.


Pohjoinen, eli meri, vasemmalla
Valli on reilut 30 kilometriä pitkä. Jonkiverran siinä näkyy pyörälijöitä (pyörätie on erikseen, ajotien pohjoispuolella). Luulisi, että on tylsää polkea 30 km suoraa tietä. Ja yleensä kovassa tuulessa.

Toiseen suuntaan. Puolivälissä on näköalapaikka ja silta tien yli.

Vallin molemmissa päissä on sulut ja nostosillat. Veden erottaminen merestä teki alueesta sisäveden, sen nimi onkin IJsselmeer eli IJsselinjärvi ja Etelänmeri on mennyttä. (IJ on hollannissa ns yksi kirjain, myös mm sanaristikoissa, siksi molemmat isolla). 

Lorenz-sulut vallin itäpäässä

Odottelin nostosiltaa, oli aikaa kuvailla.


Veden muuttuminen muutti tietenkin myös kalakantaa, joten paljon kalastajia jäi ilman elinkeinoa. Aika pian padon valmistuttua alettiin vielä kuivattelemaan maa-alueita, ja nykyinen IJsselmeer on noin puolet Zuiderzeestä (vrt kartat yllä).


Kun kävin dijkillä, kesäkuussa, siellä oli ihan käsittämätön määrä
jotain ötököitä. Yök. Portaat ylikulkusillalle.

Vallin meren (pohjoisen) puoleinen reuna.

Näköalatorni, sen juurella pikku kuppila
70-luvulla IJsselmeeriin rakennettiin vielä toinenkin valli, Houtribdijk, joka yhdisti viimeisimmän kuivatusalueen, Flevolandin maakunnan, Pohjois-Hollannin maakuntaan (tämäkin näkyy ylläolevassa Google maps-kuvassa). Tarkoitus oli sen jälkeen kuivattaa vielä lisää ex-merestä, mutta toistaiseksi suunnitelma on hyllytetty.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti