keskiviikko 31. elokuuta 2016

Talliesittely 5: Haagin keskustan talli


Hollannissa on useampia ihan kaupunkien keskustoissa sijaitsevia talleja. Tietenkin kuninkaalliset tallit, mutta myös jokunen ratsastuskoulu, itse tunnen 3 kpl, joista kaikista tulee esittely. Ensimmäisenä Haagin ‘s-Gravenhaagse Stadsrijschool. Den Haagin toinen (vanha) nimi on ‘s-Gravenhage ja stadsrijschool auennee ainakin ruotsia osaaville.

Googlesta napattu taas


Talli sijaitsee portin takan ja sillä on oma sisäpiha. Sisäpihalta on muutama ovi tallirakennukseen, lisäksi pihan reunalla on lantala, joka tyhjennetään viikoittain. Talli on on yli 200 vuotta vanha, eli rakennettu 1800-luvun alkupuolella, ja on Hollannin ensimmäinen siviilien ratsastukoulu (silloihan heppailu oli paljolti armeijan asia).


Tallin(pihan)sisäänkäynti kaupunkiaukion kulmassa, vihreä portti.

Piha
Tallilla asui nyt 12 ratsastukouluheppaa. Karsinoita oli enenmmän ja tallityttöjen mukana talvisin hevosiakin on enemmän, sillä silloin tunnit pyörivät täydellä teholla. Karsinat ovat kolmella käytävällä ja tilavia & valoisia. Hevosilla on myös mukavasti matalat laidat, eli kaveria yltää rapsuttelemaan kunnolla. Isommassa varastotilassa on sitten rojua autosta alkaen.

Yksi neljästä tallinkäytävästä (vanhassa vaunuhallissa)
Sama toiseen suuntaan

Rojuja, heinät ja oljet
Karsina varaston ohessa "aulassa"


Tarhoja ei tietenkään ole, eikä ulkokenttääkään. Hevoset pääsevät (kuulemma) päivittäin joksikin aikaa vapaaksi maneesiin. Toivotaan niin. Nettisivujen mukaan hevosilla ja poneilla myös maastoillaan. Sivujen mukaan lyhyt maasto lähimetsikköön (kartalla sen alku näkyy oik) on tunnin ja rannalle pääsee kolmen tunnin maastolla. Maastot ovat vain maneesin asiakkaille. Varmasti mukavaa vaihtelua hevosilla ja poneille, että pääsevät välillä uloskin!

Toinen käytävä, väliköstä käynti maneesiin
Solariumikin


Maneesista (ratsastushallista) sanotaan, että se on samaa sarjaa kuin kuninkaallisten tallien maneesi ja aikanaan poikeuksellaisen korkea, harjakorkeus on 14 metriä. Tätä “sarjaa” on 3 kpl Hollannissa, sanotaan, että inspiroituneet Wienin Espanjalaisesta ratsastuskoulusta. Kolmas on Amsterdamissa ja käyn se joku pvä kuvaamassa blogiin kanssa. Ratsatustuntikuva on otettu tallin kahviosta, joka on kakkoskerroksessa.

Maalaukset 1900-luvun alusta


Tuttua ratsastuskoulumeininkiä

Tallilla pyöri parhaillaan lasten ponitunti ja touhu oli tutun näköistä jumittavine poneineen. Osatossa mentiin, ehkä toive oli, että vetoapu pitää koko letkan liikenteessä. Huomio kiinnittyi yhden ponin kuolaimettomiin suitsiin, taitavat olla ratsastuskouluilla vielä aika harvinaisia. Lopussa satula otettiin pois ja humputeltiin ilman. Kaikilla oppilailla oli myös turvaliivi.Kävin ko tallilla saman päivänä kuin kuninkaallisilla (2 kärpästä jne). Parkkihallin sisäänajo oli kaoottinen ja siinä odotellessa yht’äkkiä takavasemmalta pyyhälsi liehutukkafriisi korkein polvennostoin reippaalla ravilla ohi. Niin reippaalla, etten ehtinyt ottaa kuvaa. Katukiveyksellä, selässä nainen ilman kypärää. Kuninkaallisilla talleilla kysyin, oliko heiltä. No ei tietty yllätys, ettei ollut. Tiesivät kyllä, kenestä oli kyse.

Huolestunut katse (ja pitkä harja)

 Nimittäin ratsikoulun perimmäisessä nurkassa oli yksi isompi boksi ulkoluukulla. Ja siellä stressaastunut friisi, joka kiersi kehää karsinassaan. Kaikki ratsastuskouluhepat olivat hyvin lunkeja, joten arvelin heti yksityiseksi (liian villi). Ja niin olikin, tallinpitäjän tutun hevonen. Jolla oli aiemmin päivällä ratsastettu. Hevosparka.
Kolmas tallinkäytävä ja friisi. Toivottavasti on
rauhallisempi, kun muissa karsinoissa kavereita.

Noin muuten hevoset olivat ok:n näköisiä, yksi vanhempi hieman heikossa hapessa (paksu jalka) mutta rentoja ja tyytyväisen oloisia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti