torstai 18. elokuuta 2016

Vasara autossa

Vettähän täällä Hollannissa piisaa. Välillä tipahtaa hevonen tai lehmä ojaan, satunnaisesti ihminen (eritoten huppeloituneet turistit Amsterdamissa) ja välillä sinne päädytään autoineen päivineen.

Muista ohjata oikealle!

Osa kanavista on kunnolla syviä, jotta niitä pääsee sekä proomuilla että purjeveneillä. Esim. ylläolevassa kuvassa vettä on 3-4m, eikä mitään estettä tien ja veden välissä. Sinne jos eksyy auton kanssa on hengenmeno lähellä. Siksipä autoihin on monesti asennettu vasara. 



Auton upotessa veden paine on liian vahva, ovea ei saa auki. Ikkunan rikottua sen kautta pääsee ulos. Tai vesi pääsee sisään, paine tasantuu ja oven saa auki (tässä kohtaa kehotetaan haukkaamaan reippaasti ilmaa, ovi aukeaa vasta auton täytyttyä). Jos lasit ovat laminoitua turvalasia, ne eivät välttämättä hajoa vasarallakaan. Silloin kannattaa yrittää rikkoa vielä sivu- tai takaikkuna. Yleensä vasarassa on myös turvavyöleikkuri.

Autoni vasara

Vuosittain noin 750 autoa päätyy veteen, mikä johtaa noin 60 kuolemaan. Netistä löytyykin useampia “mitä tehdä kun...” -nettisivuja, ja jopa opasvideo. Ykkösvihje: laita kaikki valot päälle, ulko- ja sisä. Tällöin avustajat löytävät auton helpommin veden alta, ja itse näet mitä teet. Lisäksi neuvotaan mm kuinka turvavyön saa auki jos auto on katollaan (laita jalat kojelautaa vasten ja tue toisella kädellä kattoon, jotta et roiku vöissä. Toisella kädellä avataan vyön lukitus). Sivuilla on myös mm linkkejä autopurkamoille, jonne autoa voi tarjota ostettavaksi, kun se on nostettu taas kuiville.

Kohdissa 1:25 ja 2:45 ainakin pulikoidaan, video VID:ltä eli liikenneinformaatiopalvelulta Youtubesta.




Turvallista matkaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti