torstai 4. elokuuta 2016

Kettujuttuja

Olen jo aiemmin kertonut Hollanin luonnosta ("luonnosta") ja maininnut, että eritoten Amsterdamin vesijohtodyyneillä oleilevien kauriiden meninki on pikemminkin eläintarhaan verrattavissa kuin luonnoneläimiin. Niinpä ko alueella otetut kauriskuvat eivät kelpaa luontokuvafoorumeille.

Sama koskee kettuja. Ne eivät tokikaan ole niin paha maanvaiva kuin kauriit, niitä ei ole alunperin istutettu luontoon ja ne eivät lisäännyt mitenkään villisti. Mutta ne ovat söpöjä ja niistä on kiva ottaa "luonto"kuvia. Niinpä jo vuosia sitten ko dyyneille muodostui tunnettu ketunkuvauspaikka, jossa kettuja ruokittiin ja sitten saatiin kivoja nahistelukuvia.

HD 3.8.2016, kuvaajat ja kettu ruokailemassa

Joista siis myöskään mikään omanarvontuntoinen luontokuvafoorumi ei ilahdu. Esimerkiksi tässä erään kuvaajan blogi - ja hän on sitä mieltä, että tästä juurkin villieläinkuvauksessa on kyse - houkutellaanhan karhujakin haaskoilla jne!

Kuva yo blogista, Robert van Brug
Viime viikolla ketut esiintyivät moneen otteeseen paikallislehdessä. Ruokinnan myötä ne kesyyntyvät ja viikko alkoi maanantaisella jutulla ketusta joka oli purrut miestä jalkaan. "Se haisteli jalkaani ja ajattelin ensin huvittuneena, että ehkä se kohta nuolee sitä".

HD 26.7.2016, otsikko: Ketut eivät ole niin söpöjä ja paijattavia kuin miltä näyttävät.
Pari päivää myöhemmin oli maininta, että ko kettu oli jäänyt auton alle. Ja kovasti kovisteltiin, että kettuja ei tulisi ruokkia. Varsinkaan maapähkinävoileivillä.

HD 28.7.2016, Nälkäinen kettu iskee useammin
Perjantain lehdessä olikin sitten jo kettu isosti etusivulla. Kerrotaan, että IJmuidenin rannalla pyörii sisaruspari ruoan perässä. Taas varoitellaa, että ei sovi ruokkia, koska talvella kesämökit (siirtomökit kuvan taustalla) katoavat ja sitten kettu ei enää osaakaan metsästää.

HD 29.7.2016
Tiistain 2.8 lehteen ehti yleisönosastonkirjoituskin aiheesta. Että ketut ovat maanvaiva ja syövät lokkienkin munat. Että ampua pitäisi.Selvä!

Je eilen olikin jo koko aukeaman juttu (josta kuva valokuvaajista ylempänä) jossa varoitellaan ruokkimasta mitään eläimiä dyyneillä / luonnossa. Ihmiset tunkevat eläimiin kaikkea pitsasta voileipiin (ts ruokkivat itse itselleen mukaanotetuilla eväillä) ja kauriita on avuliaasti talviruokittu mm. koiran raksuilla. Eräälläkin luontoalueella "villi"konikit seisovat pyörätien laidalla norkoilemassa nameja. Vastaavasti eläimiä lähestytään aivan liikaa, ihmiset saattavat jopa laittaa muksunsa makoilevan maisemointikarvalehmän viereen kuvattavaksi.

Pidetään ketut kettuina!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti