torstai 23. maaliskuuta 2017

Äänestämisestä elämys

15.3 täällä oli parlamentin toisen huoneen (tweede kamer) äänestys. Täällä äänestys on aina keskiviikkona ja noin 07:30-21 (muutama paikka aukeaa jo aiemmin). Oman kunnan sisällä saa äänestää haluamassaan paikassa, lisäksi erikseen pyytämällä saa lipareen, jolla saa äänestää ihan missä vaan äänestyspaikassa, myös muissa kunnissa mukaanlukien Hollannin Antillit (pl kunnallisvaalit).Äänestys tapahtuu punaisella värikynällä kandidaatti merkaten. Näin olen esim Aku Ankkaa ei voi äänestää, hän ei ole listoilla. Eikä myöskään vaihtoehtoa: joku muu, mikä?

Muistelisin, että Suomessa äänestys oli tarkempaa, äänestää sai vain tietyssa äänestypaikassa, joka yleensä oli koulu tmv (tylsä) virasto. Koska Hollannissa paikan saa valita - jopa Hollaninlaajuisesti - äänestämisestä voi tehdä elämyksen. Kuvat ovat Haarlemin lehdestä 16.3.2017.

Äänestystä Shellin ex-tornista 100 m korkeudessa Pohjois-Amsterdamissa. Hollannin korkein äänestystoimisto.Tuulimylly Oisterwijkissä.


Drive-in äänestyspaikka Zevenhuizenissa.


Ja viimeisenä äänestys tee-se-itse saarella. Näistä kerroin jo lokakuussa, Holskit pykäävät IJsselmeerille saaristoa Markereilanden. Ensimmäinen saari on hiekan osalta valmis, toki se vielä pitää maisemoida ja tehdä "luonnoksi".

Kuva HD 11.3.2017
Niin sinnehän oli näppärä laittaa äänestyspaikka. Pari työmaakonttia riviin ja laivalla kuljetus. Paikka oli suksee ja päivän aikana äänestäjiä kävi 1300 kpl. Lauttoja oli varattu kaksi, mutta pikaiseen piti hommata kolmaskin. Päivä olikin kauniin aurinkoinen ja jonottajia viihdytettiin tarinoilla tulevista saarista ja siitä miten projekti etekee.


Johtuiko sitten kauniista säästä, että jengi viitsi lähteä liikenteeseen, vaiko Trumpin & Brexitin varoittavista esimerkeistä - äänestysprosentti oli poikkeuksellisen korkea, melkein 82.

ps. Myös ääntenlaskun aikana oli huvitusta. Tai no, Enschedessä poijjaat vähän leikkivät kaukosäätimen kanssa ja NOS:sän (vs YLE) vaali-illan sijaan ruudulla näkyi hetken aikaa jotain ihan muuta. Ääntenlaskijat eivät tätä edes huomanneet, mutta joku ehti heittää kuvan twitteriin, kuinkas muutenkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti