sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Juhlan jälkeen tulee krapula?

...Ainakin jos on juhlinut kunnolla suomalaisittain. No, Cajanus-juhlasta tuskin tulee krapulaa, ymmärtääkseni se ei ole oopperaan liittyvä olomuoto. Ja, kuten kuvasta näkee, yleisö oli pääosin varttuneempaa väkeä.

Haarlems Dagblad 18.3.2017


Ensi-ilta oli viime viikolla ja näytökset sen jälkeen, viimeisin eilen. Kyseessä siis muutamakertainen produktio ja siinä se. Itse en käynyt katsomassa, vaikka jos oikein tosissaan bloggaa olisi varmaan pitänyt. Mutta ooppera ei ihan osu, eikä varsinkaan sen juoni - Cajanus sairastuu majatalossa ja hourailee ja muistelee menneitä. Olen liian pragmaattinen enkä kestä uniharhoja yhtään (enkä muutakaan fantasiaa ml. TSH tai Potter).

Tässä Cajanus asui. Silloin asunto oli nro 8, nykyisin 144 W. Talo on rakennettu 1600-luvun lopulla.

Onneksi voin taas lainata paikallislehteä ja kertoa mitä oltiin mieltä. Spektaakkelissa oli mukana 80 amatöörilaulajaa, kaksi lapsikuoroa, tanssiopiskelijoita, ryhmä partiolaisia ja kaupan päälle useampi ammatikseen laulava ja soittava hemkilö jotka kaikki ovat työstäneet oopperaa yli vuoden. Kantava voima ja idean isä on Zangstudio Haarlem (Haarlemin laulustudio), joka on kerran aiemminkin toteuttanut vastaavan operaation. Pääosaa esitti baritoni Michael Poels, puujaloilla.


Kuvien perusteella tehty pysti Cajanuksesta (kuvattu Cajanus-näyttelyssä).


Arvostelun mukaan ooppera oli vaihtelevasti toteutettu, jazz vuorotteli klassisen musiikin kanssa, ja tunnelmaa loivat aariat, rauhalliset viulusoolot sekä reippaammat kuoropätkät. Kuoro myös liikkui kirkon tiloissa esittäen mm. majatalon uteliaita asiakkaita, jotka kuikuilivat jättiä. Toisaalla kuoro esitti markkinaväkeä, joka ihmetteli huhuja. Suoraan tekstistä: "Kaikkien laulajien meikkaaminen samalla klovnimaisella tavalla antaa henkilöhahmoille ripauksen allegorisuutta".

Jaaha, sehän on hyvä tietää.

St. Bavo -kirkko.

Ooppera esitettiin St. Bavo-kirkossa, minne Cajanus on haudattu. Hautaa ei ole tarkoituksella merkitty, jotta se saa ola rauhassa. Arvostelun mukaan lähes kaksituntinen tauoton ooppera olisi hyötynyt paikoin pienestä tiivistämisestä. Mutta kaikkineen esitys oli "giganttinen suoritus" ja otsikon mukaan produktiolla oli "korkea taiteellinen taso".

Hienoa, ei mitään puolivillaista suomikuvaa maailmalle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti