perjantai 5. marraskuuta 2021

Tarttis tehdä luontoa

No nyt! Hollannissa on kaikki luonto ihmisten luomaa  ja sitä on vähän. Luontotaustaa viiden vuoden takaa linkki ja erittäin Hollantilainen luontoyritelmä linkki 2 (luonto-tunnistetta klikkaamalla tulee vielä kaikenlaista muuta). Niin nyt ovat heränneet että tarttis olla enemmän ja jo muutaman vuoden Bloemendaalin kunta on suunnitellut dyynien reuna-alueen palauttamista luonnoksi.

Taustan metsä = dyynien reuna

Kiva idea, mutta. Kyseisellä alueella ei nyt ole luontoa vaan esimerkiksi tämä iso talli jolla pidin hevostani 12 vuotta. Ja nyt tarkoitus siis olisi lopettaa talli - kunta on jopa väläytellyt pakkolunastusta - ja askarrella tilalle kosteikkoa. Homma on viime aikoina noussut julkisuuteen, ex-tallin lisäksi pari lehmätilaa ja olikohan vielä yksi talli on poistolistalla. Tällä muutoksella vähenisivät typpipäästöt ja luonto saisi enemmän tilaa. Pahat kielet sanovat, että koko suunnitelman taustalla on asuntopula. Kunhan typpipäästöt on saatu laskemaan onkin taas tilaa rakentaa (jonnekin muualle vähemmän luontoa?).

Punainen alue on suunniteltu "uudeksi" luonnoksi. Tallin pellot ympyröity.

Ongelma on ex-tallinpitäjälle todellinen. Perhe on asunut ko maatilalla jo 500 vuotta ja tallia on pidetty vuodesta 1995, nykyisin hevosia on ilmeisesti jo 170. Paitsi perheen toimeentulo tallin katoamisesta kärsisi suoraan 170 hevosta ja välillisesti ehkä 300 (tai enemmänkin) ihmistä. Sillä minne ne hevoset sitten laitetaan? 

Portti dyyneille. Kuvan laidun on edellisen kuvan punaista aluetta.

Kun muutin Haarlemiin kartoitin ympäristön tallit. 10 km säteellä niitä on n 40 kpl. Näistä n viidellä (5!) oli tarhaus 6h/pvä tai yli. Lopuilla oli vähemmän, tai vain kesäisin, tai ei ollenkaan. Yhdelläkin maneesitallilla oli kolme tarhaa (joku 60 hevosta) ja niihin sai laittaa omansa jos on vapaana ja jos haluaa (ja odotella tunnin tmv) ja itse ottaa pois. Sellaista tarhausta. Nyt ehkä poistuvalla tallilla on yli 100 hevosta pihatoissa, 24h ulkona, ja karsinahevosilla vähintään 10h/pvä ulkoilua. Vastaavia talleja ei lähialueella yksinkertaisesti ole, eikä ainakaan tuolle hevosmäärälle. Lisäksi tallit rajautuvat dyyneihin, jos vaikka tallinpitäjä saisi jostain Schipholin kyljestä vastaavan maapläntin (ja sitten pitäisi vielä pykätä maneesit yms) niin ei siinä olisi maastoja.

Kaurispuisto

Aiheesta on jo askarreltu adresseja. Asun nyt melko kaukana tapahtumien keskuksesta mutta pari kontaktia on vielä sinnepäin, katsotaan kuin käy. Sitä en kiellä etteikö luontoa Hollannissa saisi olla lisää, mutta tämä muutaman hehtaarin ratkaisu ei kauheasti auta. Varsinkin kun tallin naapuridyynit ("luonto") ovat lähinnä aidattu kaurispuisto joka ei ole mitenkään luonnollinen (ja kuulemma kettujakin on liikaa). Ja toisaalta ihan vieressä on tästä vuodesta alkaen taas formulakisoja...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti