sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Hautajaiset

Kuoleman sattuessa Hollanin laki määrää, että hautaus / kremaatio on suoritettava 6 työpäivän kuluessa. Varsinkin odottamattoman kuoleman sattuessa (liikenneonnettomuuss esim), 6 päivää on todellä lyhyt aika järjestää kaikki tarvittava. Monissa työehtosopimuksissa onkin säädetty palkallinen vapaa kuolemasta hautajasiin lähiomaisen kuoltua.

Kleverlaanin hautausmaa, Haarlem


Osin tämän "kiireen" takia on olemassa jo aiemmin kerrottuja hautausvakuutuksia. Vakuutus on myös tapa antaa huolet toisten hoidettavaiksi, vakututusyhtiöillä on sopimukset hautausurakoitsijoiden kanssa ja omaisten ei tarvitse kuin valita rasti-ruutuun -menetelmällä halutut paketin osat (vakuutusuumman puitteissa).

Ineke haudattiin viidessä päivässä.

Ruumiinvalvojaiset / esillelaitto on yleinen osa hautajaisvalmisteluja. Ruumis laitetaan esille joko kotona tai (nykyisin, usemmiten) hautaustoimiston tiloissa. Tarpeen mukaan sängyn / laverin alle asennetaan kylmälaite. Hautajaiskutsuissa sekä kuolinilmoituksessa sitten ilmoitetaan osoite ja vierailuajat (jäähyväisten jättö sekä surunvalittelut). Ylläolevassa ilmoiteuksessa kerrotaan vainajan olevan kotonaan, mutta että ei sovi vierailla.

Jacoballe voi jättää jäähyväiset hänen huoneessaan hoitokodissa (ts. ruumis on esillelaitettu).
Edesmeni tiistaina, hautajaiset olivat seuraavan viikon maanantaina.

Hautajaiskutsuille on oma postinkantonsa, ne kun eivät voi jäädä pariksi päiväksi matkalle.

Itse hautajaistilaisuus on sitten joko krematorion tai hautausmaan tiloissa. Yleensä saleja on ko hautauskeskuksissa useampia ja touhu on melko liukuhihnamaista. Varattu aika voi olla lyhymmillään 45 min ja sitten pukkaa jo seuraava porukka sisään. Ei-kirkollisissa hautajisissa hautausurakoitsijan seremoniamestari aloittaa tilaisuuden, jonka jälkeen lähimmäiset pitävät muutaman puheen ja päälle juodaan kahvit (1 kuppi, enempää ei ehdi, ja yleensä seisten). Kirkkohautajaiset muistuttavat sitten hieman enemmän Suomen mallia.

Kaunis ympäristö hautuumaalla.

Pääosa nähdäkseni on ei-kirkollisia, ja myös kuvissa näkyvä Kleverlaanin hautausmaa on "yleinen", kirkkoon tai kirkottomuuteen katsomatta. En itse asiassa bongannut yhtäkään kristinuskon ristiä. Yhden Daavidin tähden näin - ja yhden Buddha-patsaan, mutta se ei välttämättä  liity suoranaisesti vainajan uskontoon.

Kivien sijaan lasia

Koska aikataulu on mikä on hautajaisia on paljon myös viikolla ja yleensä niihin pääsee hyvin piipahtamaan myös työpäivän ohessa. Toki varsinaisen seremonian jälkeen on usein jatketaan muistelua jossain kahvilassa tmv tiloissa.

Kun isäni oli kuollut ja ilmannuin "normaalisti" töihin työkaverini ihmettelivätkin, etten ollut lentänyt samointein Suomeen. Ei ollut tarvis, hautajaiset olivat lähes 6 viikkoa myöhemmin. En tiedä kuinka iloisa työnantaja olisi ollut, jos olisin vaatinut TES:sin mukaiset vapaat...

Jos etsii tiettyä hautaa voi mennä inforuudulle, hakea nimellä ja printata kartan.

Toisaalta tuollainen viikossa hautaan -meininki tuntuu aika hurjalta. Ihmiset jäävätkin monesti hautajaisten jälkeen aikalailla tyhjän päälle. On ollut hulinaa eikä aikaa surra ja sitten onkin kaikki ohi ja pudotaan mustaan aukkoon. Lakiteksti ei kerro, miksi aika on määritelty noin lyhyeksi.


1 kommentti:

  1. Mielenkiintoista kuulla miten hautajaismenot ovat erilaiset Hollannissa. Erityisesti tuo miten nopeasti ne järjestetään. Meillä onneksi saa mennä pidempään, sillä kaikki arkun hankinnasta juhlapaikan varaamiseen vie aikaa.

    VastaaPoista