keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Talliesittely 6: Hevosten vanhainkoti

Hollannin kuuluisin hevosten vanhainkoti on Soestissa, Stichting De Paardenkamp - hevosleirisäätiö - perustettiin jo 1962. Talli toimii pitkälti vapaehtoisvoimin ja rahoittuu lahjoituksilla (sitä ei tueta kunnan tmv puolelta).Paikan päällä on myös hevostarvikkeiden kirpputori. Tallilla voi vierailla päivittäin ja lisäksi järjestetään avointen ovien päiviä ja muitakin aktiviteettja, lähinnä lapsille. Esim hevosenharjauspäiviä tai syntymäpäiväjuhlia. Hevosilla ei tietenkään enää ratsasteta.

Ikähepat rivissä.


Kauppa ja Brenno synt. 1987

Entisten asukkaiden nimikyltit tallessa.
Welsh Tinka -82.

Tallilla on 120 paikkaa, tänä vuonna hevosia on kuollut 17 kpl. Jos hevosen halua vanhainkotiin, tulee siitä luopua, eli omistajuus siirtyy säätiölle. Jotta pääsee jonotuslistalle tulee säätiötä tukea, minimituki on 15 euroa vuodessa. Muita tallimaksuja ei ole, sittenkään kun hevonen jo tallilla asuu. Jonotuslistalla on 800 hevosta ja lista on toistaiseksi kiinni (jos vaihtuvuus on luokkaa 25 hevosta /vuosi hevosia on jonossa 32 vuodeksi).

Tallin vanhin, puolalainen puoliverinen.

Heinät tarjoillaa silputtuna. Vanhoilla hevosilla on usein kulunut hammaskalusto.

Arabi Charlon ja Islanninhevonen Arossi, molemmat -91.

Muita tukijoita on reilut 4000 kpl, eli tallin varat kerätän 5000 lahjoittajalta ja lisää saadaan muina lahjoituksina, perintöinä tai omien varainkeruutapahtumien kautta. Jos kaikki 5000 lahjoittaisivat vain 15e/vuosi rahaa tulisi nopeasti laskettuna reilut 50 euroa / kk / heppa. Olletikin noin tupla on ainakin tarpeen, halvimmillan tallivuokrat ovat satasen luokkaa mutta vanhoille tulee enemmän eläinlääkärinkuluja ja erikoisrehuja ja lisäksi sijainti suht keskellä Hollantia on kalliimpi kuin Friisinmaan perukat esimerkiksi.

Kartalla näkyvät eri toimipisteet.

Gagelgatin takapihaa ja laitumia.


Tallilla on 3 toimipaikkaa. Vosseveld on vuodesta 1965 päätalli, jolla on 65 karsinapaikkaa ja jolla seisovat eniten hoitoa vaativat hevoset. Lisäksi siellä on varustekauppa ja pienempiä laitumia sekä tarhoja. Gagelgatin maatilalla (säätiön omistuksessa vuodesta 2012) on laitumia,  sekä mm näyttelytila, juhlatiloja ja pieni maatilakauppa oman kasvimaan tuotteille. Viimeinen maatila, Birkhoeve, on säätiöllä vuodesta 2004 ja siellä on neljä pihattoa joihin sopii noin 15 hevosta (per pihatto). Valitettavasti en ehtinyt käydä siellä paikan päällä. Lisäksi päätien varrella on useampia laitumia.

Siistiä oli, maalit kunnossa yms. Hoefwin -88.


Vosseveldin tarhoja ja laitumia.
NF-t Moulay -86, ruunikon tietoja en löydä sivuilta.

Alunperin säätiö pystytettiin työhevosille, esimerkiksi vanhin tallissa asunut poni, Elsje (1927-1977 eli 50 v!) veti aikoinaan hevosraitiovaunua Amsterdamissa. Nykyhepat ovat pääosin ykstyisomistuksessa olleita, vaikka mahtuu sekaan muutama poliisiheppakin. Tässä linkissä vielä muutama kiva kuva vanhusten keväisestä laitumellelaskusta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti