torstai 3. marraskuuta 2016

Mustapekkakeskustelu 2

Toukokuussa kerroin jo hieman taustaa Hollannin joulunalustraditiolle. Sinterklaas (joka lienee samaa sukujuurta kuin Santa Claus eli Joulupukki) saapuu Hollantiin marraskuun puolivälissä ja lähtee syntymäpäivänsä jälkeen 6.12 takaisin. Syntymäpäivänään 5.12 hän kiertää Hollannin kodeissa avustajineen ja jakaa lahjoja. Laitan tuotapikaa vielä pienen infon Sinterklaasin juhlallisuuksista ja traditioista.

Mutta palataan jo alkukesästä alkaneeseen Mustapekkakeskusteluun. Sinterklaasin apulainen on nimittäin vanhastaan paašin asussa huseeraava, hoonoa hollantia puhuva ja naamastaan mustattu hahmo. Jonka ulkonäköä selitellään savupiipulla, tai puolustellaan perinteillä (lapset pettyvät!), mutta joka ulkomaalaisen silmiin muistuttaa erehdyttävästi tummaihoisen karikatyyriä, esimerkiksi orja-ajan kamaripalvelijaa.


Kuva Wikipediasta, kuvannut: Looi


Hiljaksiin asenteet muuttuvat, vaikka edelleen paljon kuulee kommenttia, että ulkomaalaisten ei pidä puuttua Hollannin perinteisiin. Vielä pari vuotta sitten Hollannin pääministeri Mark Rutte tokaisi, että "Mustapekka nyt on musta. Ei ole pääministerin asia muuttaa tätä seikkaa", mutta tänä vuonna myös politiikka on mukana muutoskuvioissa ja mm varapääministeri Lodewijk Asscher on kuullut eri tahoja asian tiimoilta.

Parina viime vuotena Mustapekka on jo poistunut muutamista supermarketeista. Joko Pekat kuvataan varjosiluetteina taikka käytetään vain Sinterklaasia kuvitukseen.

Suklaakirjaimet kuuluvat Sinterklaas-perinteeseen.
Ylärivissä tämän vuoden siluettimalleja, alarivissä samojen merkkien parin vuoden takaiset pakkaukset.

Lokakuun lopulla tuli sitten ensimmäinen oikeasti isompi linjanveto - RTL televisiokonserni ei enää näytä / käytä Mustapekkoja. Koska kyseessä on mainos-tv, mustapekkamainokset sallitaan vielä tänä vuonna (koska ilmoitus tuli myöhään ja mainokset on jo tehty) mutta ensi vuodesta RTL:n kanavat ovat Mustapekkavapaita. He valitsevat vaihtariksi Savupiippupekan, jolla on nokea naamassa. Tosin hahmoa tullaan jatkossa kutsumaan ihan vaan Pekaksi.

Sinterklaasin ja Pekkojen virallinen - televisioitu - saapuminen Hollantiin on lauantaina 12.11. Sunnuntaina 13.11 Sinterklaas saapuu Haarlemiin. Ja nyt onkin Haarlemilla tenkkapoo, millaista Pekkaa pitää laittaa peliin. Haarlem on suht vanhoillinen kaupunki eikä taatusti ota mitään omia aloitteita asiassa, mutta mikä tulee olemaan valtakunnallinen linjaus?

Haarlemin paikallislehdessä pohditaan 28.10 puolen sivun verran Pekan ihonväriä.
Onko se vähemmän ruskea vai ei? (hassu sanavalinta, nyt jo vältetään sanaa musta).

Onneksi Sinterklaas-uutiset, tv-ohjelma lapsille (vrt joulukalenteri), alkaa jo 9.11 ja tulee esittelemään tämän vuoden valinnat. Pari vuotta sitten heillä oli jo Nokipekkoja, viime vuonna kuitenkin vielä palasivat vanhaan umpimustien Pekkojen muodossa. Sittemmin muutamakin pääosanesittäjä on vetäytynyt ohjelmasta (ks edellinen kirjoitus, linkki tämän tekstin alussa), mikä varmasti on laittanut ohjelmantekijät ajattelmaan asiaa tarkemmin. Kyseinen ohjelma ei kuitenkaan puhu eikä pukahda suunnitelmistaan ja Haarlemin ei auta kuin odottaa mitä töllössä näkyy ja soveltaa omat suunnitelmat sen mukaan.

Tietenkin aihe taas myös nostattaa tunteita, tällä sivulla käsketään boikotoimaan RTL:ää, sekä Jumbo ja Xenos-kauppaketjuja. Myöskin paikallislehteen mahtui useamman kirjeen verren mielipiteitä. Mm. että Savupiippupekka on ainakin ihan typerä, eihän nykytaloissa edes ole savupiippuja!

HD mielipidesivu 28.10, kuvituskuvana RTL:n savupiippupekka.
Vas: Musta Pekka ei ole rasismia
Savupiippupekka on jo vanhentunut
Mustapekan pitää olla tunnistamaton
sekä: Jalkakäytävä on jalankulkijoille

Lisäksi usein käytetty argumentti on, että Pekkojen pitää olla tunnistamattomia. Jos naamalla on pari nokiviirua naapurin Jamppa-setä erottuu heti (Lapsen juhlat pilalla!), kun taas naaman mustaaminen tekee kasvoista tunnistamattomat. (Kokeile, toimii, itse olin kerran paikalla työpaikan häpeningissä enkä tunnistanut mustattua lähityökaveria).

Nyt vaan silmä kovana seuraamaan, mitä 9.11 julkistetaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti