keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Normaali Amsterdamin Vesitaso

Hollannin vedenhallinnasta olen kirjoittanut jo muutamaan kertaan. On ojia, kanavia, pumppuja ja sulkuja. Jotta veden tasoja voidaan mitata on tietenkin oltava jonkinlainen nollapiste. Koska vesimeininki on ollut Hollannissa historiallisestikin merkittävää on (Wikipedian mukaan) ensimmäinen Amsterdamin nollapiste määritelty jo 1684. Vaikka yleensä puhutaan mitoista 'merenpinnan' ylä/alapuolella todellisuudessa mitattu taso on nousuveden taso syyskuiden 1683 ja 1684 välillä.



Sittemmin tasoa on pari kertaa säädelty ja 1885 taso sai nimen N.A.P., Normaal Amsterdams Peil eli Normaali Amsterdamin Taso. Maanpinnan ja veden korkeuksia seurataan 35.000 korkeusmerkillä, ja tasoa säädetään tarpeen mukaan. Jo 1800-luvulla Preussi (nyk Saksa) otti Amsterdamin mitan käyttöön ja sittemmin se laajeni Euroopan laajuiseksi.

Tasoa seurataan joka puolella, alla mittatikku tallin takana olevassa ojassa.

Vesi on vajaa 220 cm NAP:n yläpuolella (+)

NAP on (Wikipedian mukaan) jo vuodesta 1973 Suomessakin käytössä. Suomen nykyinen valtakunnallinen korkeusjärjestelmä, N2000, Perustuu myös siihen, lainaan dokumentista N2000 valtakunnallinen korkeusjärjestelmäEurooppalaisen paikkatiedon yhteiskäytön edistämisen yhtenä tavoitteena on ollut 1990-luvulta alkaen luoda yhteinen korkeusjärjestelmä Eurooppaan. N2000 on sen suomalainen realisaatio. N2000-järjestelmän lähtöarvo saatiin pohjoismaisena yhteistyönä Itämeren ympäri tehdystä vaaitusverkkojen tasoituksesta. Lähtötaso on yhteiseurooppalaisissa korkeusjärjestelmissä käytetty Amsterdamin nollapiste NAP. Laskujen tuloksena saatiin Metsähovin observatoriossa Kirkkonummella olevalle kiintopisteelle PP2000 korkeusarvo.

Laskettelua meren pinnalla

Koska mitta ei todellisuudessa ole merenpinnan perustaso vaan nousuveden, tämä tarkoittaa, että oikeasti kaikki mitat ovat aavistuksen korkeampia. Tämän sivuston mukaan Itämeren vuoksi/luode -ero on noin 30 cm. Jos "oikea" merenpinnan tason on näiden kahden välissä, voi korkeuksiin lisätä täydet 15 cm. Niinpä Tiirismaa ei ole 222,6 metriä merenpinnasta mitattuna vaan 222,75! Tämä tuo aivan uutta näkökulmaa 80-luvun lasketteluelämyksiin ko nyppylällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti