perjantai 20. tammikuuta 2017

Leivän hyötykäyttöä

Hollannissa on suuri muslimivähemmistö. Osin historiallisista syistä, olihan Indonesia Hollannin siirtomaa vuoteen 1945 asti. Ja osin perinteisistä (keski-)eurooppalaisista syistä: 60-luvulla Hollantiin muutti reilusti Turkkilaisia ja Marokkolaisia (tehdas)työvoimanpuutetta korjaamaan. Hollannilla meni jo niin hyvin, etteivät paikalliset enää halunneet tehdä likaisimpia tai raskaimpia töitä. (Nykyisin suurin vierastyövoimamaa on Puola).

Turkkilainen leipomo Haarlemissa


Nämä työläiset, sekä Indonesiasta tulleet, toivat tietenkin uskonnon mukanaan, joten Hollannissa on reippaasti moskeijoita ja halal-lihakauppoja. Itselleni ko uskonto on suht vieras, mitä nyt yleissivistyksen pohjalta tietää. Joten taas opin uutta Haarlemin lehdestä, 13.1.2017: Moskeijojen ympärille asetellaan erillisiä leipäsäliöitä, joihin voi heittää vanhaksi mennyttä leipää.

HD 13.1.2017

Muslimeille vieraanvaraisuus on hyvin tärkeää, jos joku piipahtaa kylään tarjottavaa on oltava. Mm leipää ostetaan aina reippaasti - ja sitä jää reippaasti yli. Mutta uskonto kieltää leivän poisheittämisen, se pitää jakaa tarvitseville. Tästä johtuen leipää käytettiin mm linnunruoaksi / käytännössä heitettiin kadulle tai puistoihin, mikä johtaa myös rottien ja lokkien lisääntymiseen.

Niinpä muslimikunnallisvaltuutettu El Aichin aloitteesta useamman moskeijan viereen on toimitettu koekäyttöön erillisiä leipä / muu ruoka -säiliöitä. Tietenkään kyse ei ole roskiksista, vaan säiliöt kuljetetaan erillisiä reittejä pitkin yritykselle, joka kompostoi tuotteet tai valmistaa niistä eläintenruokaa. Tämä jatkohyödynnys on useimmille muslimeille hyväksyttävä ratkaisu, ja ainakin muissa kaupungeissa säiliöt ovat toimineet hyvin. Ja saadaan tuhoeläinpopulaatio taas kuriin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti