keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Suomalaisyritys Horze riistää työntekijöitään Hollannissa

Horze on suomalainen hevosvarusteita myyvä yritys, joka on kasvanut euroopanlaajuiseksi. Se on osa Finn-Tack - konsernia. Alunperin Finn-Tack (ja sitä ennen Finn-Valjas) möi ravivarusteita. Yrityksen pääkonttori ja keskusvarasto sijaitsevat Hollolassa. Toinen iso logistiikkakkeskus on Hollannin Nieuw-Buinenissa, Drenthen maakunnassa.

Uutisoinnissa Horze/Finn-Tack ja tämä logistiikkakeskus niputetaan yhteen. Kuitenkin keskuksen nimi on Northern Logistics B.V. ja se on 100% säätiön Hippo Mundo Charity omistuksessa. Miten nämä liittyvät toisiinsa?

(Kaikki kuvat ovat kuvituskuvia, en osaa eritellä onko kuvissa Horzen varusteita vai ei).

Alunperin ravivarusteita (kuva Maltalta)

Alkuperäinen NRC:n* juttu linkkaa firmat seuraavasti: Horze/Finn-Tackin nettisivut eivät kerro, että yritys on osa Noorse Broeders -uskonlahkon verkostoa. Uskonlahkon?!? Google on ystävä ja pian aukesikin oikea Pandoran arkku. En ole tutkiva journalisti, enkä varsinkaan tunne yritysmaailman kummallisuuksia siinä vaiheessa kun liikutaan lain raja-alueilla, veronkierron ja hallintayhtiöiden hämähäkinverkossa. Niinpä kirjoitus on (myös, jottein veny ylettömästi) melko ylimalkainen, mahd. usein laitan kyllä linkin josta kiinnostuneet voivat hakea lisätietoa.Aloitetaan uskonlahkolla. Kysessä on Hollannissa Noorse Broeders nimella kulkeva kristillinen seurakunta, josta Wikipedia ei sano Suomeksi paljon mitään. Hollanniksi tekstiä on kuitenkin sivukaupalla. Seurakunnalla on mm henkilöstöpalvelu (henkilökunnan vuokraus) jonka avulla ovat kartuttaneet varallisuuttaan ja rakentaneet keskuksia, ensin Norjaan ja sittemmin Hollantiinkin. Nämä olivat uutisissa jo 2009. Hämärät rahavirrat ovat pulpahdelleet esiin sillointällöin, keväällä 2016 myös vangittiin yksi seurakunnan johtajista, joka on pimittänyt 8 miljoonaa euroa. Hänen lomamökistään löytyi salkku, jossa oli 400 000 käteistä, rahaa on kierrätetty Panaman kautta jne, kunnon rötösmeininkiä. Ja tämä uskonlahkoko siis on Finn-Tackin omistajaporras? Koetetaan jäsennellä:

Oy Finn-Tack Ltd myy hevosvarusteita. Kauppa käydään ympäri maailman, on iso nettikauppakin ja tehtaita Meksikoa ja Kiinaa myöten. (Wikipedia) En löydä mistään yrityksen omistussuhteita, omilla sivuillaan sanovat: Periaatteenamme on, että työntekijöiden tulee itse omistaa ja ohjata yritystä.

Perus Oy:n rinnalla on Oy Finn-Tack Holding Ltd. Joka on juurikin hallintayhtiö: Yhtiön toimalana on omistaa ja hallita kiinteistöja ja arvopapereita sekä kotimaassa, että ulkomailla. Finderin sivuilla on mainittu kolme vastuuhenkilöä, joista kaksi Norjalaista. Aletaan lähestyä kirkkoa. Toimistusjohtajan googlettamalla käykin ilmi, että hän asuu Norjassa ja istuu useamman norjalaisyrityksen johtokunnassa. Myös näyttäisi siltä, että koko Finn-Tack/Horse oli alunperin Suomessa asuneen norjalaisen keksintö. NRC muuten väittää, että Finn-Tackia johtaa kirkon hengellisen johtajan tytär.En osaa sanoa paljonko Holdingeja yms sisar/tytäryhtiöitä on, tämän jutun puitteissa halusin vain löytää linkin Hollantiin. Norjalaisessa uutisessa mainitaan jokunenkin tällainen yhtiö, mm Finn Tack Middle East Dubaissa ja Baronesa Holding Kyproksella. Ja Baronesan kautta päästään taas askel lähemmäs. Baronesalla on osuuksia Finn-Tack Holdingissa, ja sen on aiemmin omistanut Sveitsiläinen Kolme Tack Holding. (Yrityksistä kiinnostuneille: tässä linkissä on kartta, NRC on tutkinut verkostoa enemmänkin ja kartan palluroita klikkaamalla saa tiedon mitä firmoja ko maassa on, joissa Norjan kirkolla on osuuksia. Suomessakin lähes 10!).

Ja kas! Kolme Tack Holdingin omistaa hollantilainen säätiö: Hippo Mundo Charity. Joka omistaa myös Northern Logisticsin ja näin ollaan päästy Hollolasta Nieuw-Buineniin, ei kuitenkaan ihan suorinta tietä.NRC-lehti on uutisensa mukaan saanut käsiinsä 200 000 sisäistä sähköpostia, joiden perusteella kirkon johtoporras rikastutti itseän 40 000 seuraajan kustannuksella. Veroja kierrettiin ja työaikalakeja ei noudatettu. Rahaa maksettiin 'hyväntekeväisyydestä' ja 'konsultoinnista', varastonarvoja muokattiin ja tulosta manipuloitiin.

Ja se työntekijöiden riisto? Jo aiemmin mainittu henkilöstönvuokrausyritys vuokraa työntekijöitä Nieuw-Buinenin varastolle. Suomennan osan NRCn jutusta:

Drenthessä on töissä noin 50 nuorta. Keski-ikä on 19,5 vuotta ja he muodostavat ns A-ryhmän. /.../ Nuoret saavat paperilla lain vaatiman minimipalkan, mutta todellisuudessa vain 60 euroa taskurahaa kuussa. Vuoteen 2014 asti varastonjohtaja, joka myös on korkean tason kirkollinen, vähensi palkkakuiteilta osin keksittyjäkin kustannuksia ruoasta, urheilusta ja retkistä.

Vuoden 2012 vuosikatsauksesta käy ilmi, että nuorilta on vähennetty 'tarjoiluja' 173 000 euroa, vaikka todelliset kustannukset olivat 90 000. 'Konferenssivierailut' maksoivat nuorille 64 000 euroa. Todellinen kustannus oli 10 000. Näin kirkko tienaa. /.../
Vuonna 2016 säädettiin Hollannissa laki estämään moiset konstruktiot, laki siis kieltää tämäntyyppiset minimipalkasta tehtävät vähennykset. Kun lakia oltiin säätämässä kirkko muutti taktiikkaansa. Alkaen vuoden 2014 lopun nuoret saavat palkan kokonaisuudessaan tililleen. Kuitenkin heiltä edellytetään, että antavat luvan eräälle säätiölle suoraveloittamaan automaattisesti tekaistuja kustannuksia. Lopputulos on sama, käteen jää noin 60 euroa.

Tämän 60 euron eteen nuoret joutuvat työskentelemään lujaa. Heillä on sopimukset lakisääteisiin maksimitunteihin, 48h. Mutta monesti vuoroja venytetään, ylitunteja kutsutaan 'vapaaehtoistyöksi'.Että sellaista. Tietenkään johtoporras ei reagoi. Uutinen ilmestyi joulun alla ja eilen oli ensimmäinen aktiivinen reaktio (ehkä Hollannissakin juhlapyhät jarruttivat) : suurehko maatalous- ja hevosalan nettikauppa Agradi lopettaa Horzen jälleenmyynnin viitaten ko uutiseen. Saas nähdä seuraavatko muut?

Lisäys 14.1: Bit-lehden mukaan Horze/Finn-Tack kiistää kaikki syytökset ja syyttää NRCtä dokumenttien väärennöksestä. Kuitenkin Horze/Finn-Tack ilmoittaa, että se ei aio ryhtyä oikeustoimiin lehteä tai journalistia vastaan.

*NRC on luotettava Hollantilainen sanomalehti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti