lauantai 28. tammikuuta 2017

Eutanasialainsäädäntö

Hollannissa eutanasia on sallittu laissa vuodesta 2002. Eutanasia-sana tulee Kreikankielen sanoista ευ (eu) = "hyvä" ja θάνατος (thanatos) = "kuolema" ja tarkoittaa kuoleman tuottamusta parantumattoman sairauden edetessä, jotta lisäkärsimys estetään. Lakiin on parhaillaan tekeillä lisäys, joka mahdollistaisi eutanasian myös ilman kuolemaan johtavaa sairautta, aiempi kirjoitukseni aiheesta (lakialoitetta ei ole vielä hyväksytty tai hylätty).


Vaihteeksi ei-hevos kuvituskuvia: Tukholman saaristoa

Laki kieltää edelleen ihmisen tappamisen, joten eutanasian salliva laki on paradoksaalinen. Laki onkin muodossa: tappaa voi, jos täyttää huolellisuusvaateet (zorgvuldigheidseisen).

Rikoslain artikkeli 293:

  1. Häntä  joka tarkoituksella päättää toisen elämän tämän selkeän ja vakavan toiveen mukaan, rangaistaan vankilatuomiolla pituudeltaan kaksitoista vuotta tai viidennen kategorian rahallisella sakolla.
  2. Ensimmäisessä pykälässä mainuttu teko ei ole rangaistava, mikäli sen on suorittanut lääkäri täyttää huolellisuusvaateet, kuten kirjattu lain ‘elämän päättäminen ja itsemurhan avustus‘ artikkelissa 2 ja ilmoittaa tästä kunnalliselle kuolemansyyntutkijalle kuten määrätään ‘ruumiin hautausurakointilain’ artikkelin 7 toisessa paragraafissa.

Nämä elämänpäättämisen ja itsemurhan avustus –lain huolellisuusvaateet ovat, että lääkäri:

a.  On varma, että kyseessä on vapaehtoinen, hyvin mietitty potilaan pyyntö
b. On varma, että kyseessä on potilaan toivoton ja sietämätön kärsimys
c. On valistanut potilasta tämän tilanteesta ja tulevaisuudennäkymistä
d. On yhdessä potilaan kanssa tullut tulokseen, ettei tilanteessa ole muuta järkevää ratkaisua
e. On puhunut vähintään yhden, riippumattoman, lääkärin kanssa, joka on myös nähnyt potilaan ja kirjallisesti antanut lausunnon huolellisuusvateen täytäntöönpaniosta kohdissa a-d, sekä
f. On suorittanut elämän päättämisen tai avustanut itsemurhassa huolellisuutta noudattaen.

Käytännössä vaaditaan siis vähintään kaksi lääkäriä. Lisäksi vaaditaan (vaikkei se laissa lue), että hoitavalla lääkärillä on jonkinlainen hoitosuhde jo potilaaseen, eli et voi mielijohteesta hakea kuolinapua naapurikylän lääkäriltä.

Lentoviivoja Haarlemissa

Pääosa (n 80%) kuolinavusta tehdään syövän takia, lisäksi on muutama muu "selkeä" tauti kuten ALS tai muita kuolemaan johtavia, eteneviä tauteja. Nämä tapaukset ovat selkeitä, kuolema tulisi joka tapauksessa ja viimeisten viikkojen / päivien kärsimystä ei ole pakko kokea.

Harmaammalle alueelle tullaan mielenterveysongelmien kanssa. Milloin voi päättää, että elämän jatkaminen ei ole vaivan arvoista, että kaikki hoidot on tehty ja tulevaisuutta ei ole? Muutama kohujuttu onkin ylittänyt myös uutiskynnyksen Suomessa, esim: Nuori mielenterveysongelmista kärsivä nainen. Toisaalta itse luin vastikään Linda.-lehdestä nelikymppisestä miehestä, jolle myönnettiin eutanasia alkoholismin takia. Lukemattomien katkaisuhoitojenkaan jälkeen hän ei nähnyt elmässään muuta kuin kärsimystä. (Tällä menolla Suomen väkiluku puolittuisi. Tosin suomalainen ei anna periksi).

Kleverparkin hautausmaa, Haarlem

Myös monimutkaista on dementia. Ennen kuin sairastuu voi laatia testamentin / kirjeen, jossa kertoo toiveesta saada eutanasia, jos dementoituu. Kuitenkin säännöt ovat tiukat, eutanasia myönnetään vain potilaan omasta tahdosta. Tuttuni Aldon isä kuihtuu nyt vanhainkodissa Alzheimerin kourissa. Vaikka kaikki tarvittavat paperit olivat kunnossa, hän ei enää H-hetkellä ollut niin järjissään, että olisi vastannut kysymykseen niinkuin piti. Lääkäri ei suostunut eutanasiaan.

Lasten kohdalla säädetään, että alle 12v vanhemmat voivat päättää, yli 12v lapsella on myös sanansa sanottavana ja alle 18-vuotiaalle ei myönnetä koskaan eutanasiaa mielenterveydellisistä syistä.

Itse luulin, etten kuulu eutanasian piiriin. Olenhan ulkomaalainen ja jos lakikirjaa luetaan tiukkaan hollantilainen lääkäri tappaisi minut - Suomen kansalaisen - eutansian tapahtuessa. NVVE-yhdistys (Nederlands vereniging voor een vrijwillig levenseinde eli Hollantilainen yhditys vapaaehtoiseen elämän päättämiseen, perustettu jo 1973) tukee ja auttaa eutanasiatapauksissa sekä mm dementiakirjelmän teossa. Heidän sivuillaan väitetään, että jos on asunut Hollannissa yli 4 kuukautta, sekä on suhde lääkäriin (ts lääkäri tuntee sinut potilaana), eutanasiaa voi anoa.

Notre Dame, pariisi

Toivotaan nyt ettei ihan lähitulevaisuudessa tarvitse. Mutta itse olen kyllä tämän mahdollisuuden puolesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti