keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Sokeria hevosille

Hollannissa on ihan käypänen jalkapalloliiga, josta satunnaisesti ponnistetaan mestarien yms liigoihinkin. Ottelut ovat suosittuja ja kannattajia piisaa, varsinkin isommissa kaupungeissa. Ja siinä sivussa huligaaneja. Huligaanien / levottomuuksien takia kaikissa isommissa kaupungeissa jalkapallostadionin rauha turvataan myös poliisihevosilla. Onneksi sekaan mahtuu myös rauhanomaisempia jalkapallofaneja.

Kuva: Sanne Donders

95-vuotiaan Jopie Schoutenin joukkue on Rotterdamin Feyenoord. Edesmenneen miehensä kanssa he kävivät vuosia katsomassa otteluita. Mukana oli termospullossa kahvia, ja kun sokeria jäi yli hän keksi antaa sitä poliisihevosille. Tästä tuli tapa ja miehensä Henk vielä kuolinvuoteellaan vannotti: "Älä unohda hevosia".

Kuva poliisien blogista , kuvaajan nimieä ei mainittu

Tästä on nyt 25 vuotta ja kelissä kuin kelissä rva Schouten ajaa paikalle invamopollaan sokeripurkin kanssa. Hevoset tunnistavat hänet ja bongaavat hänet monesti ratsastajia aiemmin. Vuosien varrella tapa on vakiintunut ja muodostunut kohokohdaksi sekä hevosille, että poliiseille.

Kuva: Sanne Donders

Kierroksensa jälkeen Jopie kaartaa takaisin kotiin ja seuraa ottelun radiosta (täällä TV-oikeudet on maksukanavalla). Iltaotteluihin hän ei mene kun on pimeä. Ja ns riskiottelut (esim Amsterdam Ajax vs Feyenoord) hän myös jättää väliin, riski hulinoihin on liian suuri. "Jatkan niin kauan kun pystyn" lupaa rva Schouten. Ja sopivasti, 25-v juhlavuotena, Feyenoord johtaa liigaa.

Jutun lähde AD-lehti, mistä kuvatkin pääosin napppaistu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti