sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Tulihan se mielenosoitus lopulta

Viime sunnuntaina oli sitten vihdoin mielenosoitus kauriiden ampumista vastaan. Kovin suurta kokoontumisajoa ei saatu aikaiseksi, mutta jokunen banderolli kuitenkin. Puhujia oli mm Eläinpuolueesta (Partij voor de Dieren), joka on Hollannissa ihan virallinen puolue, jolla on pari paikkaakin paikallisessa eduskunnassa (tweede kamer) ja jopa europarlamentissa. Puolueen päätavoitteena on eläin- ja ympäristöystävällisempi toiminta. (Hollannissa on myös vihreä puolue, mutta PvdD on astetta tiukempi).
Osalla mielenosoittajista oli jouluiset poronsarvet päässä, ja yhdella jopa poropaita. Onhan se melkein sama asia. Paikalla ei ollut Zandvoort-kylän kunnallisedustajia, eikä myöskään Amsterdamilta edustajaa (Amsterdam määrää Amsterdamse Waterleidingduineneista, jotka rajautuvat Zandvoortiin). Zandvoortilainen Yvonne: He eivät ilmeisesti halua tietää koko totuutta. Sillä jos tietää kaiken joutuu myöntämään, että ampuminen ei ole tarpeen.

Eläinpuolueen edustajan mukaan kauriille pitäisi vain antaa aikaa, kyllä populaatio sitten sääntelee itseään ihan itsestään. Rakentamalla lisää aitoja kauriit saataisiin myös pidettyä paremmin loitolla kylästä ja puutarhoista. Mielenosoittajien joukossa huudeltiin myös ehkäisypiikistä (prikpil).

HD 16.1.2017

Tällä hetkellä kauriiden aiheuttama haitta on suurempi kuin aiemmin, vakuuttaa myös kauriskuiskaaja Van der Sloot. Kyllä kauriit tietävät mitä tapahtuu. Aiemmin saatoin ne aamulla takaisin dyyneille, nykyisin ne eivät sinne enää halua. Ne hakevat turvaa kylästä.

Torstana (19.1) oli vielä pikku-uutinen oikeujutuista. Niitä on meneillään enemmän kuin yksi. Tässä kohtaa Raad van State (valtionvaltuusto?) on päättänyt, että kauriita saa ampua. Kauriit eivät ole suojeltuja eläimiä, sen sijaan niiden vähentäminen luo paremmat elinolosuhteet muille suojelluille lajeille, kuten kapeasiemenkotilolle (korfslak). Toiseen juttuun tulee ehkä istunto puolen vuoden sisään. Emme anna periksi, sanoo Faunabescherming (faunansuojelu).

Kapeasiemenkotilo, lähde: Wikipedia

Kaurispopulaation itsesäätely ei kyllä tähän mennessä ole toiminut (uusille lukijoille: ks kauristaustat), enkä usko, että mielenosoitus vaikuttaa ampumiseen mitenkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti