tiistai 17. tammikuuta 2017

Kiusaaminen loppui seinään

... tai, todennäköisemmin, junan keulaan.

Suomessa näitä ei kait vielä ole ollut? Itsemurhia koulukiusaamisen takia. Paitsi Enkeli-Elisa, mutta sehän oli huijaus.

Täällä Hollannissa valitettavasti jo (ainakin) kolmesti. Tottakai näihinkin liittyy kysymysmerkejä - eihän mikään koulu halua kuolemaanastikiusaajan leimaa. Ensimmäinen tapaus oli marraskuussa 2012, Tim Ribberink (20v) otti itseltään hengen ja jätti viestin: Rakas äiti ja isä, koko elämäni minulle on ilkuttu, minua on härnätty ja kiusattu ja minut on suljettu joukon ulkopuolelle. Te olette ihania. Toivottavasti ette suutu. Näkemiin, Tim.


Lähde: Google / mm Hart van Nederland.
Tämä jäähyväiskirje julkaistiin kuolinilmoituksen yhteydessä ja tietenkin aitoutta epäiltiin. Lopulta vanhemmat näyttivät tv-ohjelmassa, että heillä oli kuvakaappaus Timin iPhonelta, jolla viesti oli. Kappaus oli myös toimitettu poliisille. Ohjelmantekijä myönsi tämän jälkeen uskovansa, että viesti oli aito.

Vuoden 2012 lopussa oli toinenkin tapaus, Fleur Bloemen (15v) astui junan alle. Hänen nimissään on perustettu säätiö koulukiusaamista vastaan. Tässäkin jälkikäteen väitetään, että Fleurilla oli muitakin (mielenterveys)ongelmia, mutta omaiset pysyvät kannassaan, että kiusaaminen oli pääsyy Fleurin valintaan.

HD 11.1.2017

Viimeisin taaus on parin viikon takaa - Tharuksan Selvan (15v) teki itsemurhan joululoman viimeisenä päivänä, 8.1.2017. Erityisen ikäväksi tapauksen tekee se, että kiusaaminen oli jo tiedossa ja 5. joulukuuta alkaen koulu yritti siihen puuttua. Aiheesta oltiin Tharuksanin  perheeseen yhteydessä viimeksi 28.12.

Wikipedian mukaan Tharuksania oli jo pitempään painostettu mm ostamaan muille koululaisille lounaita (Hollannissa ei ole kouluruokailua) ja lainaamaan rahaa. Kun vanhemmat saivat tästä tietää he takavarikoivat Tharuksanin pankkikortin. Tämän jälkeen kiusaaminen siirtyi lähinnä nettiin/someen. Hollannissa nettikiusaamista kutsutaan nimellä cyberpesten eli cyberkiusaus.

Tharuksanin jäähyväisviesti, lähde perheen Facebook / AD lehti. Tharuksan sanoo hollanniksi:
Kirjoitin tämän englanniksi jotta kaikki voivat lukea ja kaikki saavat tietää minusta. Anna pienet kirjeet nimillä henkilökohtaisesti kyseisille henkilöille, se merkkaa paljon minulle. Rakkaudella, Tharu.
Toivotaan, että kiusaaminen ei koskaan Suomessa pääse näin pitkälle.

Ps. Lisäys 17.1 aamulla. Lehdestä luen, että eilen on vuorostaan matematiikan opettaja hypännyt oppilaiden nähden koulun katolta kuolemaan 's-Hertogenboschissa. Syitä voi toistaiseksi vain arvailla (ja tuskin häntä sentään koulukiusattiin), mutta hurja ja poikkeuksellinen tapaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti