keskiviikko 26. huhtikuuta 2017

Kermis eli tivoli

Suomen Tivoli-sana on lainattu Kööpenhaminasta ja juuret ulottuvat Italiaan, Tivolin kaupunkiin ja sen huvipuistoon. Hollanin Kermis on taas etymologialtaan ihan eri maasta - taustalla ovat kirkolliset juhlat, kerkmis, josta on loppupeleissä pudonnut keksimmäinen k pois ja jotka ovat vuosien saatossa muodostuneet kirkollisesta juhlasta kylän vuosijuhlien kautta kiertävän huvipuiston nimeksi.



Kermis on Haarlemissa aina huhtikuun lopulla. Kahdessa paikkaa, toinen on suurtorilla ja toinen Pohjois-Haarlemissa.

Paljon ampuma- yms kojuja, joista voi voittaa krääsää.

Vanhastaan kermis on nuorten kokoontumispaikka, entimuinoin kun päästin pelloilta yms töistä kermis oli paikka kohdata ikäisiään ja solmia uusia tuttavuuksia. Pienemmissä kylissä tämä tapa on edelleen vahva ja koko tivoliin liittyy suuremman juhlan tuntua. Välillä myös kylän vuosijuhlat liitetään kermikseen (tai toistepäin, kermis yhyytetään kyläjuhliin), jolloin tivolin lisäksi kylässä on ohjelmaa ja juhlia koko viikoksi. Mm hollantilaisia perinneleikkejä, polkupyöräkilpailuja, ratsastuskilpailuja, baarikierroksia tai vaikka hevosmarkkinat.

Mukavan vilakka keli ei houkuttele maailmanpyörään.

Niinpä edelleen kermis / juhlaviikko voi olla syy suunnitella sille viikolla vapaata (loma), jotta voi humuta huoletta. Haarlem on senverran suuri kaupunki, että ihan vastaavaa nuorisoryntäystä ei ole, pikemminkin kermistä kansoittavat turistit näin tulppaaniaikaan.

Kermiksellä on kova meteli, kun joka kojulla oma musiikki. 

Aiempina vuosina maailmanpyörän ja mustekalan ohesa oli hieman hurjempikin laite, joku reippaampi kieputin johon yleensä kertaluontoisesti eksyin. Vaikka keikan hinta olikin luokkaa 8 euroa.


Viime vuosina kermis on valitettavasti tältä osin rauhoittunut, mikä on omasta puolestani harmi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti